Manastir Tamnice


Manastir Tamnice dobio je, navodno, naziv po tome što su u njemu tamnovali plemići koji su bili u nemilosti kod cara Dušana. Poznat je pod imenom Teumnica i Rečani. Nalazi se u selu Donje Ajnovce kod Kosovske Mitrovice. O ranoj prošlosti ovog manastira malo se zna. U srpskoj crkvi u Stonom Beogradu ( Sekešfehervaru) u Mađarskoj, sačuvan je rukopis Molebni kanon presvete Bogorodice koji je prepisan „rukom igumana Nikodima jeromonaha i duhovnika Maksima i sve bratstvo u manastiru Teumnici za vlade Sulejmana.“

Crkva je skromnih dimenzija sa osnovom u obliku krsta. Vjerovatno je imala kube. Zidana je od obrađenog tesanika, sivo – bijelog kamena i crvene opeke. Podignuta je, vjerovatno, početkom XIV vijeka. Po obliku osnove i obradi fasade podsjeća na Gračanicu. Sačuvani su fragmenti živopisa koje se odlikuje naglašenim graficizmom. Po svojim osnovnim karakteristikama ovo slikarstvo je skromnog kvaliteta i, najvjerovatnije, djelo je provincijskih majstora komnenske epohe.

Prilikom konzervatorskih radova 1967/1968 godine otkriveni su temelji starije trobrodne bazilike čije su dimenzije daleko veće i podizale se pod zidove postojeće crkve. Danas su sačuvani samo ostaci fresaka, uglavnom predstave stojećih figura svetitelja.

Izvor: ( „Svetinje Kosova i Metohije“ , Slobodan Mileusnić i https://mapio.net/pic/p-61144642)

4 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.