Chicken curry – Pileći kari


  • 3 velike kašike pročišćenog putera
  • 1 glavica sitno isjeckanog crnog luka
  • 3 čena mljevenog bijelog luka
  • 1 mala kašika mljevenog kumina
  • 3 kardamoma
  • 4 karanfilića
  • 4 zrna crnog bibera
  • 1,5 mala kašika narendanog svježeg đumbira
  • 1 mala kašika kurkume u prahu
  • 1 šolja isjeckanog svježeg ili konzervisanog paradajza
  • limunov sok
  • 1 crvena ljuta papričica (očišćena od sjemena i isjeckana)
  • 8 pilećih bataka
  • so
  • 1/2 šolje jogurta
  • 1 šolja vruće vode
  • 3 velike kašike svježeg korijandera
  • 1 mala kašika garam masale

Zagrijati puter u šerpi, umiješati crni luk, bijeli luk, kumin, kardamom, karanfilić i zrno bibera i pržiti dok crni luk omekša. Umiješati đumbir, kurkumu, paradajz, limunov sok, ljutu papriku, piletinu i so. Poklopiti tiganj i pustiti da proključa, zatim smanjiti temperaturu i dinstati 15 minuta. Pomiješati jogurt i vruću vodu, sipati u mješavinu sa piletinom i posuti jednom velikom kašikom korijandera. Dinstati još 20-30 minuta.

Izvor informacija: („Nacionalne gastronomije“, dr Bojana Kalenjuk) – Fotografije: (https://www.gettyimages.com)

6 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.