Weight loss – Mršavljenje


Neoubičajeno mršavljenje najčešće je posljedica stroge dijete ili nesposobnosti da jedemo – na primjer, poslije ozbiljne operacije. Mršavljenje može biti i posljedica poremećaja ishrane. No, ljekar mora da isključi mogućnost preosjetljivosti na hranu ili ozbiljnije bolesti – na primjer, peptičnog čira, upale crijeva ili sindroma nadraženog crijeva. I depresija i anksioznost česti su uzroci ovog problema. Ako ste skloni mršavljenju, pazite na zdravu, uravnoteženu ishranu. Jedite manje i češće obroke i poboljšajte varenje tako što ćete polako jesti i dugo žvakati. Ne preskačite obroke i planirajte ih unaprijed. Na primjer, ako nećete moći da ručate, ponesite sa sobom hranljivu užinu. Nikad ne preskačite zdrav doručak. Osim toga, možete da uzimate neki multivitaminsko-mineralni preparat kako biste dobili hranljive materije – kao što su vitamini B kompleksa i cink – koje održavaju dobar apetit.

Preosjetljivost na hranu može da izazove mršavljenje time što sprječava pravilnu apsorpciju hranljivih materija. U simptome preosjetljivosti – koji se mogu pojaviti nekoliko minuta, sati ili, čak, i dana poslije uzimanja neke namirnice – spadaju astma, ekcem, migrena, artritis, depresija, proliv, zadržavanje tečnosti, želja za određenim namirnicama i učestali bolovi u trbuhu. Ako mislite da je vaše mršavljenje možda posljedica reakcije na neku namirnicu, otkrijte uzrok uz pomoć ljekara ili nutricioniste, koji će vam pomoći da riješite problem, a istovremeno nastavite da uzimate dovoljne količine hranljivih materija. Ako ste anksiozni ili depresivni, može se desiti da zanemarite opšte zdravlje i smršate. To je naročito zabrinjavajuće kod starijih osoba, posebno ako žive sami.

Pokušajte da povećate tjelesnu težinu kako bi bila unutar normalnog raspona za vašu visinu i građu. Birajte namirnice iz svih grupa i jedite više, kako biste dobili više kalorija. Naročito su dobri ugjeni hidrati, npr. hljeb i tjestenine i mononezasićene masti, npr. maslinovo ulje. Svakodnevno vježbajte, u skladu sa svojom kondicijom. Neke osobe gube težinu jer previše vježbaju, a neke postanu zavisne od pretjeranog vježbanja. Svakog dana izložite kožu suncu, ono podstiče proizvodnju vitamina D u organizmu, što održava snagu kostiju. To je veoma važno jer, ako ste suviše mršavi, zbog loše ishrane vaš organizam „krade“ kalcijum iz kostiju kako bi održao druge vitalne funkcije, pa kosti postaju slabe. Redovna akupresura ponekad može da zaustavi mršavljenje koje je povezano s emocionalnim razlozima.

Izvor informacija: („Prirodno lečenje bolesti i tegoba“, Reader’s Digest, Mladinska knjiga Beograd) – Fotografija: (https://www.istockphoto.com)

8 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.