Čorba od pečuraka – Mushroom soup


VRIJEME: 30 minuta / PORCIJA: 4

  • 1,2 litra bujona od povrća
  • 140 g domaćeg hljeba
  • pola glavice malog crnog luka ili 1 sivi vlašac
  • 650 g velikih, ravnih pečuraka
  • 3 grančice peršuna
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • pola malog češnja bijelog luka
  • prstohvat samljevenog cvijeta oraščića ili svježe izrendanog muskatnog oraščića
  • so i crni biber

Stavite bujon od povrća da proključa. Potopite hljeb u malo hladne vode. Oljuštite i isijecite crni luk ili sivi vlašac. Očistite i ovlaš isijecite pečurke. Operite, osušite i isijecite peršun. Zagrijte ulje u velikoj šerpi. Pržite crni luk ili sivi vlašac na umjerenoj temperaturi dok ne dobije blago smeđu boju. Oljuštite bijeli luk i izmrvite ga u šerpu. Dodajte pečurke i kuvajte dok ne otpuste tečnost i dodajte peršun. Iscijedite što je više moguće vode iz hljeba, a zatim ga umiješajte u pečurke. Dodajte bujon od povrća i cvijet oraščića ili muskatni oraščić. Vratite na ringlu da proključa, pokrijte šerpu napola i polako kuvajte 15-20 minuta. Pasirajte ili meljite čorbu u blenderu dok ne postane kremasta, ali da ipak ostane malo zrnasta. Zagrijte je, zatim, ponovo začinite solju i biberom i poslužite.

HRANLJIVA VRIJEDNOST PO PORCIJI: kalorije 170, ugljeni hidrati 21 g (uključujući šećer 2 g), proteini 7 g, masti 9 g (zasićene masti 1 g), dobar izvor vitamina E, grupe B vitamina, folata i selena.

Izvor: („Za 30 minuta do pune trpeze“, Mladinska knjiga, Beograd – https://www.gettyimages.com/)

9 Comments

  1. Ja ću probati! Moje dijete juhu od gljiva zove „patuljkova supa“ 🙂

    Kod nas u Rumuniji zovemo ga “ciorbă” (= “čorba”) samo ako je kiselkastog ukusa. Inače je “supă” (= supa) ili “zamă”.

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.