Koralni greben Belizea – Belize Barrier Reef


Kanal Bakalar Čiko odvaja poluostrvo Jukatan u Meksiku od ostrva Ambra u Belizeu. To je tako uzan pojas mora da ga Meksikanci smatraju, ne samo beznačajnim, već i svojom teritorijom. Ambra je ostrvo okruženo morem koje vrvi od ribe, s jednim od najveličanstvenijih grebena na svijetu. Narod Maja davno je tu osnovao bazu za pomorski saobraćaj, a kasnije su ga engleski gusari koristili kao sklonište. Pored toga, sakupljali su mirisne, smolaste izlučevine iz žlijezda kitova-ulješura, poznate pod nazivom ambra, koje su talasi izbacivali na obalu. Cijenjena u Evropi, gdje se naveliko koristila u industriji parfema, ambra je prodavana za zlato. Čitava obala i kajos u Belizeu puni su blaga, iako se pojam blaga izmijenio od doba engleskih gusara.

Danas je najvažniji resurs Belizea njegov koralni greben koji omogućava razne turističke aktivnosti. Od 1983. godine, zakoni o životnoj sredini ograničili su aktivnosti vezane za ribolov i pomogli da se ustanovi sedam zaštićenih zona duž belizejske obale. Pokrivajući površinu od 1.000 km² duž 260 kilometara obale od ostrva Ambra do ostrva Sapodilja na gvatemalskoj granici, morski ekosistem koralnog grebena leži na karstnoj podlozi usječenoj kanalima i pukotinama (kao što je Boka Sijega) u kojoj se nalaze i senotes, podzemne pećine sa izvorima slatke vode u blizini obale. Između kopna i grebena leži ogromna kristalno bistra laguna čije se širina i dužina razlikuju od mjesta do mjesta. Na sjeveru je plitka laguna široka 21 kilometar, ali samo dva-tri metra duboka. U sredini, paralelno s prijestonicom Belize, leži Honduraski zaliv, dubok 64 metra. A na jugu, u istočnom dijelu Gloverovog grebena, dno se naglo spušta na dubinu od 1.000 metara.

Greben sadrži oko 450 pješčanih kajosa, veličine od sićušnih ostrva, koja nestaju nadolaskom plime, do velikih ostrva na kojima čovjek može da živi. Obala je dom za 178 vrsta žiličastih biljaka dok na ostrvima preovlađuju tri tipa mangrove šume, kokosove palme i biljke puzavice poput morske loze (Cocoloba uvifera) i žbunje kao što je Tournefolia gnaphaledos i Suriana maritima. Morska flora obuhvata 247 vrsta algi. Ono što Belize čini tako primamljivim za ronioce jesu 65 vrsta korala, više od 500 vrsta riba (uključujući velika jata zlatopruge kirnje), 45 vrsta ljuskara, 350 vrsta mekušaca i velika raznovrsnost sunđera. Ova oblast, takođe, pruža utočište najvećoj svjetskoj populaciji morske krave, procijenjenoj na 700 jedinki, i ima brojne plaže na kojima se gnijezde kornjače. A lagune i ostrva pružaju stanište blunama, ibisima, flaminzima i galebovima. Glavni izvor prihoda Belizea predstavlja priroda duž obale, i premda ta zemlja u potpunosti shvata značaj očuvanja tog resursa, izdala je, možda, čak i previše dozvola za gradnju hotela i slične djelatnosti. Međutim, trenutnu prijetnju ekosistemu, uglavnom, predstavljaju izmjene do kojih je došlo usljed klimatskih promjena, kao što je, na primjer, veliki broj uginulih korala poslije El Ninja 2000. godine.

Izvor: („Svetska baština pod zaštitom UNESKA – Prirodni rezervati“, Marko Kataneo, Jasmina Trifoni – https://www.gettyimages.com)

13 Comments

  1. Would you like to be part of a spiritual musings WhatsApp group? It is a group for like-minded souls who’d like to share thoughts, quotes, musings and all things related to spirituality. I’ve added a friends from around the world and we’re now nearing 60 participants in four days. Let me know if you’d like this, the aim is to create community and tribe. Thank you! 🙏🏻 If so my email is ~ ambervi0@outlook.com for more details.

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.