Riba kuvana na pari – Steamed fish


VRIJEME: 30 minuta / PORCIJA: 4

  • 1 cijela riba kao što su brancin ili zubatac, prethodno izvađenih iznutrica, mase oko 1 kg
  • so
  • komad korijena svježeg đumbira od 5 cm
  • 4 mlada luka
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašika ulja pečenog susama
  • 4 češnja bijelog luka
  • 3 kašike biljnog ulja

Očistite i operite ribu, iznutra i spolja blago je protrljajte solju, i ostavite da stoji 10 minuta. Oljuštite i izrendajte đumbir, operite mladi luk, isijecite ga na dijelove dužine 7,5 cm, a onda ih isijecite na tanke trake i ostavite sa strane. U maloj činiji izmiješajte soja sos i susamovo ulje. Sipajte vodu u lonac za kuvanje na pari i zagrijte je do ključanja. Operite posoljenu ribu pod mlazom hladne vode i posušite je kuhinjskim papirom. Stavite je na vatrostalnu podlogu, pospite đumbirom i spustite u korpu lonca za paru. Poklopite posudu, smanjite vatru i polako kuvajte ribu na pari 15-20 minuta, ili dok ne bude skuvana.

Dok se riba kuva na pari, oljuštite bijeli luk i isijecite ga na listiće. Zagrijte biljno ulje u malom tiganju i kratko propržite bijeli luk na visokoj temperaturi dok ne počne da mijenja boju. Prenesite ribu na tanjir i pospite je mladim lukom i prženim listićima bijelog luka. Prelijte je mješavinom soja sosa, ulja susama i poslužite.

Druge vrste cijele ribe, kao što su vahnja, skuša, morska pastrmka i zlatovčica, mogu biti pripremljene na isti način. S obje strane ribe napravite po tri ili četiri reza sve do kosti, i utrljajte so u njih.

HRANLJIVA VRIJEDNOST PO PORCIJI: kalorije 372, ugljeni hidrati 2 g (uključujući šećer 0,4 g), proteini 50 g, masti 18 g (zasićene masti 2 g), dobar izvor vitamina B12, kao i kalcijuma i gvožđa.

Izvor: („Za 30 minuta do pune trpeze“, Mladinska knjiga, Beograd – https://www.gettyimages.com)

1 Comment

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.