Zaštićena oblast Gvanakasta, Kostarika – Area de Conservación Guanacaste, Costa Rica


U periodu od avgusta do decembra 250.000 kornjača pristiže na plaže Naranhoa i Nansite da tu polože jaja. Lokalno stanovištvotaj događaj naziva arivada (dolazak, prim.prev.), iako on više podsjeća na pravu najezdu. Ali, nema boljeg mjesta u Srednjoj Americi za posmatranje ovakvog prizora. Prve dolaze zelene kornjače (Chelonia mydas), ubrzo za njima stižu mnogobrojne maslinaste kornjače (Lepidochelys olivacea), a potom one džinovske mekog oklopa (Dermochelys coriacea). Da bi se spriječilo uznemiravanje ovih stvorenja zaštićena je zona Tihog okeana dvadeset kilometara ka pučini, a Zaštićena oblast Gvanakaste koju je 1989. godine ustanovila vlada Kostarike obuhvata i plaže i ogromne priobalne ravnice, pa se čak preko planinskog vijenca Kordiljera Gvanakaste proteže do Atlantika.

Mjesto gdje kornjače polažu jaja samo je jedna od mnogih atrakcija u 1.200 km² kopnene površine i oko 500 km² morske površine Zaštićene oblasti. To je i izuzetan skup različitih ekosistema, ali i laboratorija od presudnog značaja za proučavanje tropskih životinjskih i biljnih vrsta. Šuma koja pokriva veliki dio ove oblasti podijeljena je u sedam vegetacijskih zona. Primjera radi, samo u suvoj tropskoj šumi zabilježeno je dvadeset različitih grupa biljaka kojima odgovara isto toliko tipova zemljišta i različitih stepena izloženosti vjetru, a u vlažnoj tropskoj šumi nalazi se najveća svjetska koncentracija gvarija morade (Cattleya skinneri), najljepše orhideje, koja je i nacionalni simbol Kostarike. U 37 slankastih priobalnih laguna – od kojih su Puerto Solej, Kuahinikil, Santa Elena i Potrero Grande najveće u Srednjoj Americi – mangrove šume rastu u izobilju, uključujući rijetke vrste poput Rhiziphora mangle, Avicenna nitida i Conocarpus erectus.

Usred planinskog vijenca Kordiljera, u Rinkon de la Vijehi – vulkanu s tri kratera, od kojih najveći leži na visini od 1.917 metara, nalazi se i slatkovodno jezero. Posljednja velika erupcija dogodila se osamdesetih godina dvadesetog vijeka, ali fumarole i pailasi (krateri s ključalim blatom) u podnožju vulkana dokaz su njegove neprestane aktivnosti. Na Rinkon de la Vijehi izviru 32 rijeke i 16 potoka koji se ulivaju u Tempisko, rijeku od izuzetnog značaja za ratare u oblasti Gvanakaste. Kopnena fauna broji dva miliona vrsta insekata (samo leptira ima 5.000 vrsta), 500 vrsta ptica i mnogo sisara kojima je potrebna zaštita; vrstu divlje svinje – belousnog pekarija (Tayassu pecary), tigrastu mačku, margaj (Felis wiedii), majmuna kapucinera (Cebus capucinus) i majmuna drekavca (Alouatta palliata). Ono što može iznenaditi jeste činjenica da je ovaj prirodni raj bio značajan i u istoriji Kostarike: Zaštićena oblast Gvanakaste obuhvata Nacionalni park Santa Rosa koji je ime dobio po hacijendi osnovanoj 1580. godine. Godine 1856. glavna zgrada je bila poprište „Bitke na Santa Rosi“, koja je bila prvi i suštinski korak na putu ka odvajanju od španske uprave i sticanju nezavisnosti. Izgrađena je u kolonijalnom stilu i 1966. godine progašena Nacionalnim spomenikom, a danas predstavlja sjedište Uprave zaštićene zone.

Izvor: („Svetska baština pod zaštitom UNESKA, Marko Kataneo, Jasmina Trifoni – https://www.gettyimages.com)

10 Comments

  1. Reblogged this on Ned Hamson's Second Line View of the News and commented:
    Between August and December, 250,000 turtles arrive at Naranhoa and Nancy beaches to lay their eggs. The locals call this event arivada , although it is more reminiscent of a real invasion. But there is no better place in Central America to watch a scene like this. First come the green turtles ( Chelonia mydas ), soon followed by numerous olive tortoises ( Lepidochelys olivacea ), and then those of the giant soft armor ( Dermochelys coriacea)). To prevent the disturbance of these creatures, the Pacific Ocean zone is protected twenty kilometers towards the open sea, and the Guanacaste Protected Area, established by the Costa Rican government in 1989, includes beaches and vast coastal plains, and even stretches across the Cordillera Guanacaste mountain range to the Atlantic.

    Liked by 2 people

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.