Usmal, Meksiko – Uxmal, Mexico


Za knjigu Doživljaju s putovanja po Jukatanu, objavljenu 1843. godine, Džordž Bajron tvrdio je kako je „najbolja putopisna knjiga ikada napisana“. Autor, Amerikanac Džon Lojd Stivens, proveo je dvije godine na suncem sprženom karipskom poluostrvu i grozničavo zapisivao sve što je vidio. Ostaci majanske civilizacije doslovno su ga opčinili, a stari grad Usmal oduševio ga je više nego bilo šta drugo. Po veličanstvenosti, upoređivao ga je s egipatskom Tebom i zadržao se u njemu neko vrijeme, logorujući u unutrašnjosti zdanja koje su Španci nazvali Palasio del Gobernador (Guvernerova palata). Kralj Čan-Čak-Kak nal Ahav – prvi kralj koji je živio u palati u – u stvari bio je nešto mnogo više od običnog vladara. Prema majanskim hronikama, on je poticao direktno od bogova. Njegov portret bio je izvajan glavnim dverima palate i prikazivao ga je kako sjedi na prijestolu, pod budnim okom dviju zmija, noseći na glavi perjanicu s perima Kecala, svete ptice.

Zdanje je imalo 20 odaja i bilo je dugačko 302 metra, široko 36 metara, a visoko devet. Počiva na platformi napravljenoj od 500.000 tona kamena, od kojih je dvije trećine isklesano dekoracijama koje simbolizuju božansku kraljevsku moć. Od tog broja, 203 prikazuju Čaka, boga kiše, a svaka figura sastoji se od 19 blokova fino isklesanog kamena. Izgrađena između 900. i 915. godine, palata je najveličanstveniji spomenik u Usmalu. Arheolozi se slažu da cijeli grad predstavlja primjer najprefinjenije majanske arhitekture, iako je Čičen Ica veći. Usmal je bio napredno središte kraljevstva od VIII do XIV vijeka i imao je oko 25.000 stanovnika. Na drevnom jeziku Maja njegovo ime znači „tri puta rođen“, iako su gradska zdanja – izgrađena u stilu puk – dovršena u X vijeku, bez tragova o različitim fazama izgradnje. Piramida čarobnjaka je jedini spomenik građen pet puta, u skladu s tradicijom (koja, doduše, važi za sve piramide iz majanskog svijeta) po kojoj hram treba iznova podići na kraju svakog „kosmičkog ciklusa“ od 52 godine. Za razliku od ostalih majanskih piramida, Piramida čarobnjaka ima osnovicu u obliku elipse. Hram na vrhu ima bogato ukrašeno pročelje, sa ulazom koji predstavlja razjapljene čeljusti boga Čaka.

Preko puta piramide nalazi se još jedno remek-djelo: Kvadrangulo de las Monhas (Četvorougaono dvorište samostana), što je ime koje su građevini dali Španci na osnovu njenog izgleda. Sedamdeset osam odaja, raspoređenih u četiri odvojena zdanja od kojih se sastoji, izlaze na dvorište, kao u nekom manastiru. Dvorište je ukrašeno bogatim i neprekidnim nizom slika stilizovanog cvijeća, životinjskih figura i boga Čaka. To je, vjerovatno, bilo administrativno sjedište Usmala, iako neki stručnjaci smatraju da su tu provodili posljednje mjesece života oni koji su bili žrtvovani. Ova pretpostavka podržana je činjenicom da se odmah pored „manastira“ nalazi teren za igru loptom, tradicionalni ceremonijal čiji je vrhunac bilo žrtvovanje pobjeđenog tima. Ostala zdanja u Usmalu vrijedna pažnje jesu Piramida starice, možda najstariji gradski spomenik, Grupo del Sementerio (Pogrebna grupa) s nizom oltara sa isklesanim ljudskim skeletima zastrašujućeg izgleda i Kasa de las Tortugas (Kuća kornjača), posvećena životinji iz majanskog mita o postanku. Zdanje ima kameno pročelje oblikovano tako da izgleda kao da se sastoji od zatvorenog niza uskih stubova. U izvjesnom smislu, Kuća kornjača je spona koja povezuje drevne Maje s njihovim modernim potomcima. Postoji iznenađujuća sličnost između njene arhitekture i skromnih koliba od bambusa koje se danas mogu vidjeti po selima na Jukatanu.

Izvor: („Svetska baština pod zaštitom UNESKA -Stare civilizacije“, Marko Kataneo, Jasmina Trifoni – https://www.gettyimages.com/editorial-images)

7 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.