Nacionalni park Keoladeo, Indija – Keoladeo National Park, India


Ne iznenađuje što je jedna od najneobičnijih zaštićenih oblasti na potkontinentu dobila ime po starom hramu Keoladeu posvećenom Šivi, bogu iz hindu religije koji stvara i uništava, pošto je ta oblast vraćena u život poslije razornog djelovanja ljudi na okolinu. Danas je njenih 28 km2 omiljena destinacija ptica selica. Nacionalni park Keoladeo nalazi se u blizini radžastanskog grada Baratpura i ne predstavlja „prirodnu sredinu“ u strogom smislu tog naziva. Čovjek je oblikovao prirodu u pokušaju da sačuva Baratpur od poplava koje izazivaju monsuni. Lokalni maharadža je daleke 1760. godine naredio da se na rubu jednog udubljenja kod Adžana izgradi brana kako bi se stvorilo jezero. Početkom XX vijeka pridodat je sistem jaraka i brana da bi se u različitim dijelovima jezera kontrolisao nivo vode.

Svi ti građevinski poduhvati pretvorili su oblast u niz baruština, močvara i livada koje su postale utočište mnogim vrstama ptica. Maharadže Baratpura proglasile su tu zonu rezervatom za lov na patke koji je privukao poznate strance, na primjer britanskog vicekralja lorda Kurzona. Kad je Indija 1948. godine stekla nezavisnost Keoladeo je postao rezervat ptica ali maharadže su zadržale pravo lova do 1972. godine. Keoladeo je konačno 1981. godine dobio status nacionalnog parka. Od septembra do februara rezervat je dom za, približno, milion ptica selica kojih ima preko 360 vrsta, od džinovskog kudravog pelikana (Pelecanus crispus) – s rasponom krila od dva metra – do malenog sibirskog šumskog zviždaca (Phylloscopus collybita tristis), koji nije duži od malog prsta. Kormorani, bijele čaplje, ibisi, patke i ždralovi stižu iz Rusije, Evrope, Kine, Mongolije i iz sibirskih dolina. Posebnu atrakciju u parku predstavlja sibirski ždral (Grus leucogeranus) – jedna od najrjeđih ptica na planeti – koga danas ima samo nekoliko stotina.

Od basena rijeke Ob, preko Avganistana i Pakistana, ždral prelijeće 684 km da bi u ovom parku proveo zimu. Bogatstvo parka u mikrofauni, ribi i vodenoj flori (kao što su lotos i lokvanj) privlači brojne ptice stanarice poput vodomara, djetlića, zlatne vuge i nekoliko vrsta golubova. Dolaskom ljetnjih monsuna počinje još jedan izuzetan događaj u Keoladeu: gniježđenje sedamnaest vrsta čaplji koje se okupljaju u veoma ograničenoj oblasti gdje preovlađuje drvo babul (Acacia nilotica). Na svakom drvetu na kojem se gnijezdi nekoliko različitih vrsta biva sagrađeno oko stotinu gnijezda. Parovi žive tako blizu jedni drugih da bi ujedinili snage i zaštitili svoje mlade od grabljivica poput sivog sokola i carskog orla. Život u parku nije sveden samo na ptice. Keoladeo je dom za sisare od prirodnonaučnog značaja kao što je bengalska lisica (Vulpes bengalensis), zlatni šakal (Canis aureus), divlja svinja (Sus scrofa) i crni jelen (Antilope cervicapra). Među gmizavcima, brojna je populacija pitona. Zahvaljujući tome što je odlično mjesto za posmatranje ptica, Keoladeo prima na stotine hiljada posjetilaca godišnje, što predstavlja važan izvor prihoda lokalnom stanovništvu. Od raznih usluga koje se nude turistima, posjetioci mogu da uživaju u posmatranju ptica vozeći se u tradicionalnim rikšama.

Izvor: (Svetska baština pod zaštitom UNESKA – Prirodni rezervati“, Marko Kataneo, Jasmina Trifoni – https://www.gettyimages.com/editorial-images)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.