Vulingjuen, Kina -Wulingyuan, China


Tianqiashengkong (Tjenćašengkung) znači „nebeski most“. To ime su stanovnici sela Zhangjiajie (Džangđenđe) dali onome što se smatra najvećim prirodnim mostom na svijetu. Njegova dužina iznosi 40 metara, širina 10, a debljina 15. Štite ga dva brda koja se izdižu 350 metara iznad dna doline. Pa, ipak, Tianqiashengkong je samo jedna od neobičnih atrakcija u Vulingjuenu, oblasti tako izvanrednih odlika da je zovu „Prirodni lavirint“. Zauzima 264 km² oko basena Suosji Torenta kojim se odvodi višak vode. Ovo je planinska oblast visine između 460 m i 1.370 m ispresijecana sa šezdesetak planinskih potoka i rijeka. Tokom vijekova erozija je izazvana površinskim vodama i obilnim kišnim padavinama stvorila izvanrednu šumu s više od 3.000 šiljaka od kvarcita koji se izdižu preko 200 m u visinu i u čijem sastavu se nalazi 75% do 95% čistog kvarca. Između ovih šiljaka vijugaju živopisne klisure i ponori s vodopadima, barama i jezerima. Na tom lokalitetu – koji je Državni savjet kineske vlade 1988. godine prozvao „oblašću od istorijskog i estetskog značaja“ – postoje i velike karstne formacije krečnjačkih stijena. Duž obala rijeke Suosji i na jugoistočnoj strani planine Tjenci nalazi se četrdesetak pećina. Huanglung, ili „Pećina žutog zmaja“, jedna je od najvećih u čitavoj Kini. Duga skoro jedanaest kilometara ona sadrži impresivne naslage kalcita i vodopad visine 50 metara.

Vulingjuen, smješten na krajnjem sjeveroistoku provincije Hunan, nije dugo naseljen za razliku od drugih oblasti u Kini. U davna vremena taj kraj smatran je dalekim i nepristupačnim, a narodne legende kazuju o plemiću iz dinastije Han koji se tamo povukao da živi asketskim životom. Tek je u doba dinastije Ming ova regija redovno spominjana u zvaničnim dokumentima, a mnogi opisi njenih ljepota i biljni svijet zabilježeni su književnosti. Vulingjuen je dio botaničke regije u centralnoj Kini koja je dom za oko 3.000 vrsta, uključujući 600 vrsta drveća koje pripada broju od 252 roda i 94 porodice, a podjednako ima tropskih i suptropskih vrsta i onih iz umjerenih klimatskih podneblja. Ispod 670 metara nadmorske visine preovlađuje zajednica širokolisnog zimzelenog drveća uz hrast, javor i kesten. Kako se visina povećava, četinari i širokolisno listopadno drveće preuzimaju primat. Fauna u Vulingjuenu zvanično broji 116 vrsta kičmenjaka, uključujući 12 vrsta vodozemaca, 17 vrsta gmizavaca, 53 vrste ptica i 34 vrste sisara, ali nedavne studije ukazuju na to da su ovi brojevi možda nešto veći. Globalno istrjebljenje prijeti nekim vrstama, među kojima su azijski crveni pas (Cuon alpinus), azijski crni medvjed (Selenartcos thibetanus), kineski močvarni jelen (Hydropotes inermis inermis) i oblačasti leopard ( Neofilis nebulosa). Ozbiljno je ugrožen i kineski džinovski daždevnjak (Andrias davidanus). Da bi stvorile stanište za njega i potpomogle njegov opstanak, kineske vlasti su sagradile branu u rukavcu rijeke Suosji i napravile jezero Baofeng (Baođeng) – ali danas u njegovim vodama uživaju mnogi turisti koji ovamo dolaze da dan provedu u vožnji čamcem.

Izvor: („Svetska baština pod zaštitom UNESKA – Prirodni rezervati“, Marko Kataneo, Jasmina Trifoni – https://www.gettyimages.com)

5 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.