Palata Potala, Lasa, Kina – Potala Palace, Lhasa, China


U noći 16. marta 1959. godine, dvadesetčetvorogodišnji Tencin Gjaco, četrnaesti dalaj-lama, pobjegao je iz Lase preko himalajskih prevoja. Jedva je umakao kineskim komunističkim trupama koje su tog jutra započele krvavu odmazdu zbog pobune tibetanskog stanovništva. Borbe su trajale četiri dana i kulminirale bombardovanjem palate Potala, simbola tibetanskog budizma. Dalaj-lama, duhovni vođa Tibeta, od tada se nalazi u izgnanstvu u Darmasali, u Indiji, zajedno s još 120.000 Tibetanaca koji su morali da napuste svoju domovinu na krovu svijeta. Borba koju je vodio za nezavisnost Tibeta, radi očuvanja istorijskog, kulturnog i religioznog nasljeđa svog naroda, donijela mu je 1989. godine Nobelovu nagradu za mir. Iako je puna nezavisnost i dalje samo san, Kina danas ipak preduzima značajne korake u priznavanju ogromne vridjenosti kulture tog stanovništva. Radovi na obnovi palate trajali su pet godina i bilo je potrebno 6,4 miliona dolara, i to je bila najveća investicija koju je vlada u Pekingu ikada odvojila za obnovu istorijskih zdanja.

Istorija Potale počinje bratstvom planinskog stanovništva i Kine. U VII vijeku, kralj Songcen Gampo izgradio je palatu na vrhu Crvene planine, visoke 4.047 metara, koja dominira Lasom, u čast kineske princeze koju mu je za ženu dao jedan od careva iz dinastije Tang. Taj brak je na Tibet doveo i budizam. Palata je nazvana Potala, po planini u južnoj Indiji koja je bila dom bodisatve Avalokitešvare, zaštitničkog sveca Tibeta. Od drevne palate ostalo je svega nekoliko odaja i one su danas dio ogromnog kompleksa koji je izgradio peti dalaj-lama, Srong-brcan-sgam-po, počevši s gradnjom 1645. godine. U tom impresivnom zdanju, sličnom lavirintu, nalazi se preko 1.000 odaja, 10.000 hramova i oltara i 200.000 statua. Palata, podijeljena na trinaest izukrštanih nivoa, visoka je 128 metara, a njena arhitektura odražava budističko poimanje reinkarnacije, ciklus života i smrti koji kulminira prosvjetljenjem. Palata Potala napravljena je od kamena, opeke i drveta. U noseće zidove umetnut je izliven bakar, kako bi se konstrukcija zaštitila od prirodnih nepogoda. Postoji proročanstvo da će Tibet jednog dana zadesiti apokaliptični potop, ali će Potala ostati da pluta na vodi, zahvaljujući dvjema graničnim kulama. Prema drugoj legendi, da bi izbjegli bilo kakav prekid u izgradnji palate, dalaj-lamini dostojanstvenici skrivali su njegovu smrt četrnaest godina, tvrdeći da se povukao u meditaciju.

Potala je podijeljena na Crvenu palatu i veću Bijelu palatu. Prva se sastoji od sala za prijeme, 35 hramova, četiri odaje za meditaciju i sedam mauzoleja. U mauzolejima se nalaze balzamovani ostaci dalaj-lamȃ, od petog do četrnaestog, sa izuzetkom šestog, smješteni u građevine u obliku kupe, zvane čorten. Čorten petog dalaj-lame visok je 22 metra i pokriven sa 3.700 kilograma zlata prošaranog dijamantima, biserima, tirkizom, agatom i koralima. Manastir Namigal se nalazi u zapadnom dijelu palate Potala, a u Bijeloj palati smješteni su biblioteka s hiljadama knjiga i molitvenih svitaka, skladišta i nekadašnje štamparske radionice. Godine 1751. sedmi dalaj-lama započeo je izgradnju Norbulinka, „Parka s blagom“, svoje ljetnje rezidencije. Od tada su u toj oblasti okruženoj vrtovima, površine 40 hektara, podignuta i druga zdanja. Posljednje je izgrađeno 1922. godine; to je zanimljiva mješavina tradicionalne arhitekture i zapadnjačke udobnosti. Ovaj monumentalni kompleks koji je središte tibetanske duhovnosti zaokružuje hram Džakong, u centru Lase. Izgradio ga je u VII vijeku kralj Songcen Gampo, da bi se u njemu čuvala statua božanskog Džovo Sakjamunija. Oko nje se, čak i danas, po cijeli dan i noć okuplja na hiljade hodočasnika. Hram je ponovo izgrađen za vrijeme petog dalaj-lame i smatra se najvažnijim hramom na Tibetu. U njemu se čuvaju mnoge svete relikvije, slike na svili (tanka), freske i drevni muzički instrumenti, tu je pohranjena i velika vaza, bumpa, koju budistički mudraci koriste da bi odlučili ko će biti kundun, izabrani, ili drugim riječima, reinkarnacija dalaj-lame.

Izvor: („Svetska baština pod zaštitom UNESKA – Riznice umjetnosti“, Marko Kataneo, Jasmina Trifoni – https://www.gettyimages.com)

8 Comments

  1. Reblogged this on Ned Hamson's Second Line View of the News and commented:
    The history of Potala begins with the brotherhood of the mountain population and China. In the 7th century, King Songcen Gampo built a palace on top of the Red Mountain, 4,047 meters high, which dominates Lhasa, in honor of a Chinese princess given to him as a wife by one of the emperors of the Tang dynasty. That marriage also brought Buddhism to Tibet. The palace was named Potala, after a mountain in southern India that was home to bodhisattvasAvalokiteshvara, the patron saint of Tibet.

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.