Maču Pikču, Peru – Machu Picchu, Peru


U ljeto 1988. godine, u šumama oko Maču Pikčua bijesnio je požar koji je uništio 4.050 hektara vegetacije i ugrozio mnoge lokalne životinjske vrste, a zahvatio je i rubove ruševina. Ta najveća ekološka katastrofa u istoriji Perua pogoršala je ionako osjetljiv ekološki sistem u veličanstvenoj dolini Urubamba, ugrožen razvojem turizma, nedostatkom sredstava i slabom kontrolom peruanskih vlasti. Tvrdnja da je arheološki lokalitet Maču Pikču suštinski element ekološkog sistema možda izgleda pretjerano, ali ljepota ruševina koje se uzdižu iznad prašume nerazdvojni je dio pejzaža. Upravo su te planine, vode rijeke Urubambe i životinje koje su nastanjivale taj predio, presudno uticale na osnivanje ovog čudesnog grada. Inke su vjerovali da je Pača Mama (Majka Zemlja) biće natprirodnih moći, a Maču Pikču je za njih bio sveto mjesto na kojem je nastao svijet. Ceremonijalni centar Maču Pikču izgrađen je pod zapovjedništvom kralja Pačakuti Inka Jupankija između 1460. godine i 1470. godine, i u njemu je živjelo oko 1.200 ljudi. Najviše je bilo žena koje su bile izabrane da budu ljubavnice boga Sunca (od 175 otkrivenih mumija 80% bile su ženske), a ostali dio stanovništva činili su sveštenici i djeca.

Arheološki lokalitet sastoji se od dvjesta građevina, uglavnom kuća i skaldišta izgrađenih na granitnim blokovima koji „zgrću“ kamenje i koriste oblik i teksturu terena. Vrata su imala oblik trapezoida, a krovovi su bili pokriveni slamom. Dvospratne kuće, građene u grupama od po deset, oko četvrtastih dvorišta, povezane su uskim ulicama i uzdignutim prolazima. Prostor za domaće životinje i terase na kojima su Inke gajili kukuruz i krompir, nalaze se na obodu lokaliteta. Najvažnija religiozna zdanja izgrađena su oko prostranih trgova na kojima su obavljani svečani obredi: to su bili Hram Sunca, kružna građevina slična kuli ukrašena finim bareljefima, Hram tri prozora, poznat kao Glavni hram i Kraljevski hram. Iako je ovo posljednje zdanje izgleda služilo samo za molitvu, pošto u njemu nisu pronađene grobnice, nazvano je tako zbog svog ulegnutog položaja, jer se vjerovalo da predstavlja „duhovni“ pristup srcu planine. Intivatana je zadivljujuće izrezbaren monolit ispred kojeg su sveštenici prinosili žrtve u čast Sunca na dan zimske ravnodnevnice (ljetnje, za one koji žive južno od ekvatora). Hram Mjeseca nalazi se na Vajna Pikču, prelijepoj planini u obliku kupe koja gleda na mjesto. Smješten u prirodnoj pećini, u kojoj je iskopano pet niša, hram je ukrašen bareljefima, a u njegovom središtu nalazi se masivan kameni prijesto. Čak i danas lokalni stanovnici u hram donose darove u kukuruzu, duvanu i lišću koke namijenjene bogu planine.

Kada su Španci, predvođeni Pizarom, 1532. godine stigli u Kusko, potpuno su uništili carstvo Inka, ali nikada nisu saznali za postojanje Maču Pikčua. Pet godina kasnije, epidemija bubonske kuge usmrtila je 50% populacije Inka, tako da je i Sveta planina bila napuštena. Tokom narednih vijekova samo je mali broj stanovnika doline Urubamba znao za to mjesto, sve dok ga 24. jula 1911. godine nije ponovo otkrio američki arheolog Hiram Bingam. U međuvremenu, mjesto je potpuno zaraslo u šumu.

Izvor: („Svetska baština pod zaštitom UNESKA – Stare civilizacije“, Marko Kataneo, Jasmina Trifoni – https://www.gettyimages.com)

7 Comments

  1. Estive em Machu Picchu em 1985. Ainda tranquilo e sua energia fonte permanente de força interior. E conheci durante dez dias Cuzco e arredores como o Valle Sagrado, Pisac, o rio Urubamba, pouco antes também no Peru, Puno, o Lago Titicaca/Los Uros, e pelo lado boliviano. A viagem feita desde Porto Alegre, minha cidade, no sul do Brasil, foi por terra até as ruínas místicas dos incas. Inesquecível. Muito obrigado pelo post maravilhoso e por me trazer mais energia. O meu abraço fraterno.

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.