Sindrom karpalnog tunela – Carpal tunnel syndrome


Unutar oba ručna zgloba nalazi se uzan prolaz koji se zove karpalni tunel. Kroz ovaj tunel prolazi devet tetiva, koje pokreću prste, zajedno sa medijalnim nervom. Ove tetive mogu da postanu upaljene i da oteknu, pritiskajući tako nerv. Ponavljajući pokret šakom dobro je poznat uzrok sindroma karpalnog tunela, ali ostali faktori koji ga aktiviraju uključuju trudnoću, kontraceptivne pilule, reumatoidni artritis, hipotireoidizam, dijabetes i pretjeranu tjelesnu težinu. Najuobičajeniji simptom je osjećaj bockanja i peckanja; ostali su utrnulost prstiju i palca, bolovi koji se penju uz zglob i podlakticu, bol u vratu i ramenima i slabost šaka.

 • Da biste brzo ublažili bol i zapaljenje, ohladite ručne zglobove pakovanjem leda umotanim u tanak peškir. Ostavite ga, otprilike, desetak minuta na zglobovima. Ponavljajte proceduru svakih sat vremena.
 • Toplota, takođe, može da ublaži bol tako što opušta mišiće. Svake večeri prije spavanja držite šake i ručne zglobove potopljene dvanaest do petnaest minuta u vodi koja je topla do vruća. Zbog toga, međutim, što bi toplota mogla i da poveća pritisak u povrijeđenom dijelu, nemojte ovo raditi ako se simptomi pogoršavaju.
 • Dva puta na dan namažite ručne zglobove mašću koja sadrži arniku. Ovaj biljni lijek, čuven po svojim antiinflamatornim osobinama, pomaže da se ublaže bolovi. Nanesite grudvice veličine zrna graška na unutrašnju stranu oba ručna zgloba, zatim, taj predio izmasirajte palcem sve do baze dlana. Ponavljajte to svakog jutra i večeri sve dok se simptomi ne ublaže.
 • Mnoge osobe smatraju da brzi lagani udarci u ručni zglob pomažu smanjenju njihovih simptoma, posebno tokom noći.
 • Nosite splint tokom noći. Može se desiti da, dok spavate, savijete ruku ispod jastuka, što dovodi do pritiskanja ručnog zgloba. Splint drži prste u neutralnom položaju i slabi pritisak na medijalni nerv. Važno je nabaviti ga u pravoj veličini i znati kako se ispravno nosi.
 • Ljekovita biljka kantarion, najbolje poznata kao antidepresiv, može pomoći da se obnove oštećeni nervi i smanji bol i zapaljenje.
 • Uzimajte 1 supenu kašiku ulja sjemena lana (laneno ulje) svakog dana i dajte mu najmanje dvije nedjelje da se pokaže efekat. Ulje sjemena lana bogato je omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuje zapaljenje. Uzimajte ga sa hranom radi što bolje apsorpcije. Možete ga umiješati u sok od pomorandže ili dodati salatnom prelivu.
 • Vitamin B6 može biti od pomoći u održavanju zdravlja nerava, a može i ubrzati prenos nervnih impulsa do šaka.
 • Kurkumin je antiinflamatorna supstanca koja se nalazi u začinu kurkumi. U medicini ajurveda – koja potiče iz Indije – kurkuma ima dugu istoriju upotrebe kao lijek protiv bola i zapaljenja. Sam začin nema jačinu dejstva suplementa.
 • Uzimajte magnezijum, jer ovaj mineral učestvuje u nervnim funkcijama i u opuštanju mišića.

Potražite savjet ljekara ako simptomi ometaju vaše dnevne aktivnosti. Ako SKT ostavite bez liječenja, možete završiti s oslabljenom funkcijom hvatanja šakama i izraženim bolom u podlakticama ili ramenima. Takođe, zbog toga što je ovo stanje povezano sa artritisom, dibatesom i sa smanjenom aktivnošću štitne žlijezde, trebao bi da vas pregleda ljekar da bi se uvjerio da pored SKT nemate i neki od ovih poremećaja.

Izvor: („1.001 kućni lek“, Mladinska knjiga, Beograd – https://www.gettyimages.com)

3 Comments

 1. Reblogged this on Ned Hamson's Second Line View of the News and commented:
  Inside both wrists is a narrow passage called a carpal tunnel. Nine tendons pass through this tunnel, which move the fingers, together with the medial nerve. These tendons can become inflamed and swollen, thus pressing on the nerve. Repetitive fist movement is a well-known cause of carpal tunnel syndrome, but other factors that activate it include pregnancy, birth control pills, rheumatoid arthritis, hypothyroidism, diabetes, and overweight. The most common symptom is a tingling and stinging sensation; there were numbness of the fingers and thumb, pain climbing along the wrist and forearm, pain in the neck and shoulders, and weakness of the hands.

  Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.