Začinsko bilje u hrani – Herbs in food


  • KORIJANDER – posebno privlačan miris i ukus. Upotrebljava se kod pripremanja jela sa mesom. Korijanderom možete posuti piletinu ili jagnjeće ražnjiće.
  • LOVOR – najviše se koristi za čorbe, riblji bujon i ostale supe. Lovor ima pljesnivo – sladak miris i daje jelu smolast ukus.
  • MAJČINA DUŠICA – svojim vrelim zemljanim ukusom odlično nadopunjuje složence, prelive, jela od gljiva i mediteranskog povrća.
  • METVICA – izvrsno prija uz kuvani mladi krompir, a upotrebljava se kod pripremanja mnogih jela i voćnih pića.
  • PERŠUN – ima blag miris, a može se koristiti kao ukras ili dodatak supama, jelima od ribe i sosovima. Listovi peršuna idealni su za dekoraciju.
  • VLASAC – s blagim mirisom luka, vlasac odlično prija u omletima, sa pečenim krompirom, a može se koristiti i kao ukras.
  • BOSILJAK – ima privlačan miris i slatkast ukus, te dobro ide uz jela pripremljena od rajčice.
  • RUZMARIN – ima blagi, slatki ukus, a upotrebljava se za jela od jagnjetine, svinjetine, teletine i zečetine.
  • MAJORAN – sladak je i mirisan, a svježi listovi mogu se umiješati u salatu ili posipati po jagnjećim ražnjićima.
  • ORIGANO – posebna mirisna trava koja daje glavni ukus pizzama i jelima od tjestenine.
  • ESTRAGON – lagano podsjeća na anis i vaniliju, savršeno ide uz piletinu, šunku, ribu i jaja, te uz kremasta jela.
  • KOPAR – miriše lagano na anis i dobro prija uz ribu. Koristi se i kod kiseljenja.
  • ŽALFIJA – opora, suva, ali privlačnog mirisa, koristi se za prelive uz pečenu svinjetinu i meso od guske, te kod pripremanja kobasica i pašteta od svinjetine.

Peršun, majčina dušica, estragon, majoran, vlasac, kopar, korijander i metvica mogu se zamrznuti. Ruzmarin, žalfiju i lovor nemojte zamrzavati, bolji si kada su osušeni.

Izvor: („Škola kuhanja 3“, Simonetta Lupi Vada – https://pixabay.com)

8 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.