Pekinška patka – Peking Duck


VRIJEME: 1 sat i 15 minuta / PORCIJA: 4

  • 2,3 kg svježe ili zamrznute patke
  • 3 kašike konjaka
  • 5 kašika svijetlog meda
  • 3 kašike sojinog sosa
  • 1 svježanj mladog luka
  • 1 krastavac
  • rajčice za ukras

ZA PALAČINKE:

  • 250 g brašna i brašno za posipanje
  • 2 dl vrele vode
  • 3 kašike susamovog ulja
  • oljušten i narezan đumbir dužine 2,5 cm
  • 2 kašike sojinog brašna
  • 200 g marmelade od šljiva ili hoisin sos
  • 1 kašičica mljevenog čilija
  • 25 g smeđeg šećera

Patku stavite u cjediljku, a cjediljku iznad neke posude i prelijte je vrelom vodom. To će omekšati kožu. Zatim, patku obrišite kuhinjskom krpom izvana i iznutra i premažite konjakom – alkohol pomaže da se koža osuši i da kod pečenja postane hrskava. Vežite je ispod krila i objesite na hladnom i prozračnom mjestu. Pri sušenju, stavite ispod patke posudu da sačuvate sok. Ostavite tako da visi 4 sata, dok koža ne bude potpuno suva. Zatim, izmiješajte sojin sos i med, i četkom premažite patku. Ostavite da se suši još jedan sat, zatim je ponovo premažite i ostavite 3 sata.

U međuvremenu, pripremite kineske palačinke. Naspite brašno u posudu postepeno dodavajući vodu da dobijete mekano tijesto. Zatim ga umijesite dok ne dobijete elastično tijesto. Oblikujte kuglu i stavite je u posudu, prekrijte krpom i pustite da odstoji 30 minuta. Ponovo mijesite tijesto 5 minuta, povremeno posipajući brašnom, ako je ljepljivo. Oblikujte valjak dužine 40 cm i širine 2,5 cm. Nožem narežite 16 dijelova i svaki komad uvaljajte u malu kuglu. Istovremeno radite s dvije kugle. Umočite polovinu kugle u susamovo ulje, a zatim tom polovinom pritisnite na drugu kuglu. Dlanovima udarajte obje kugle. Dasku pospite brašnom i razvijte krugove širine 15 cm. Ponovite postupak s ostalim kuglama.

Za prženje palačinki potrebna je tava s debelim dnom. Ugrijte tavu i pržite 1 minut po dva palačinka. Okrenite i pržite još 1 minut. Izvadite ih na tanjir i ponovite postupak s ostalim palačinkama. Ovakav način prženja omogućava da se palačinke lako savijaju.

Pripremite umak: na zagrijanom ulju propržite 2 minuta đumbir. Izvadite ga na tanjir, a u tavu dodajte sojino brašno, marmeladu od šljiva, čili i smeđi šećer, i kuvajte dok se sos ne zgusne. Istresite u posudu i ostavite.

Zagrijte rernu na 190°C. Položite patku na rešetku iznad lima i pecite sat i po vremena. Važno je da patku pečete na rešetki. Kad bi se pekla u vlastitoj masti, ne bi dobila hrskavu i smeđu boju kože. Dok pečete patku nemojte otvarati rernu. U međuvremenu, isijecite mladi luk na tanke štapiće dužine 5 cm. Oljuštite i narežite krastavac na štapiće iste dužine. Ukrasite tanjir kriškama rajčice ili listićima metvice. Pečenu patku izvadite iz rerne i ostavite na dasku. Oštrim nožem odvojite meso i stavite ga na tanjir. Kod posluživanja, meso najprije umočiti u sos od šljiva, ili hoisin sos, kojim ćete premazati palačinak. Zatim ga s mladim lukom i krastavcem stavite na palačinak i savijte.

SAVJET: Umjesto sosa od šljiva možete pripremiti sos hoisin. Na ulju propržite narezani đumbir, a zatim dodajte 1,25 dl sosa hoisin. Kuvajte na laganoj vatri, dok se ne zguzne.

Izvor: („Škola kuhanja 3“, Simonetta Lupi Vada – https://www.gettyimages.com)

4 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.