Pečeni mladi krompir s ruzmarinom – Baked new potatoes with rosemary


VRIJEME: 30 minuta / PORCIJA: 4

  • 600 g mladih krompira slične veličine
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 limun
  • 2-3 velike grančice svježeg ruzmarina
  • so i crni biber

Zagrijte rernu do 230°C (oznaka za gas 8) i zagrijte vodu u električnom bokalu do ključanja. Očistite kožu s krompira trljanjem i stavite ih u veliku šerpu. Prelijte ih ključalom vodom, zagrijte ponovo da proključa i kuvajte polako 5 minuta. U međuvremenu, sipajte maslinovo ulje u veliki, plitak pleh i stavite ga u rernu da se zagrije. Operite sav vosak s limuna i sitno narendajte njegovu koru. Operite ruzmarin i otkinite njegove listove sa stabljika. Dobro ocijedite krompire, stavite ih u vruće ulje i dobro izmiješajte, da bi ih ulje ravnomjerno prekrilo. Pospite preko njih limunovu koru, listove ruzmarina i malo soli i bibera. Vodite računa da ulje bude zaista vruće prije nego započnete pečenje – krompiri bi trebalo da počnu da cvrče, čim ih stavite u pleh. Pecite krompir na gornjem nivou rerne 20 minuta, dok ne postanu zlatne boje.

HRANLJIVA VRIJEDNOST PO PORCIJI: kalorije 158, ugljeni hidrati 25 g (uključujući šećer 2 g), proteini 3 g, masti 6 g (zasićene masti 1 g), dobar izvor vitamina E grupe i vitamina C i E.

Izvor: („Za 30 minuta do pune trpeze“, Mladinska knjiga, Beograd – https://pixabay.com)

3 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.