Nacionalni park Nepristupačni Bvindi, Uganda – Bwindi Impenetrable National Park,Uganda


Bučne grupe šimpanzi (Pan troglodytes) tragaju za voćem i jestivim biljkama, kolobus majmuni (Colobus polykomos), crno – bijelog krzna, skaču s drveta na drvo kricima upozoravajući svoje drugove, a hostovi majmuni (Cercopithecus l’hoesti) drijemaju na najvišim granama, silazeći s vremena na vrijeme da potraže hranu među korijenjem. Desetak vrsta primata živi u šumama Nacionalnog parka Nepristupačni Bvindi koji je, kao što mu i samo ime kaže, jedna od najnepristupačnijih oblasti Istočne Afrike, ali jedna od ovih vrsta privlači više pažnje od drugih. Turisti ovamo dolaze u malim grupama, ne više od deset dnevno, kako nalažu strogi zakoni Ugande, i za to debelo plaćaju. Oni Park posjećuju da vide planinskog gorilu (Gorilla gorilla beringei), najrjeđu od tri podvrste koje pripadaju najvećim i ljudima najsličnijim čovjekolikim primatima, koje je poznatim učinila Dajan Fosi u svojim istraživanjima.

Od oko 650 preostalih jedinki u svijetu, približno tri stotine živi u ovoj šumi na zapadnom rubu Velike rasjeline, na granici sa DR Kongom. Veliki mužjaci srebrnih leđa rastu do 1,83 m u visinu i mogu imati masu od 160 kg; na čelu su oko trideset porodica i svjedoci neprestanog smanjivanja njihovog ekosistema, uprkos naporima vlade Ugande da zaštiti izvor značajnog prihoda državne blagajne, pošto turisti troše blizu milion dolara godišnje na posjetu tom lovištu. Ova oblast, ustanovljena 1932. godine, kao šumski rezervat, pretvorena je 1991. godine u Nacionalni park Nepristupačni Bvindi. On pokriva 300 km² koji se prostiru između 1.200 m i 2.600 m visine. To je jedno od najvećih riječnih područja pod šumom u ovom regionu s jezerima Albert i Mutande i njihovim pritokama. Očuvanje te oblasti od ključnog je značaja i za poljoprivredu u okolnim seoskim oblastima.

Zahvaljujući raznim nadmorskim visinama na kojima se pruža, Bvindi je mjesto gdje se susreću nizijske i planinske biljne zajednice, koje zajedno čine najbogatiji biodiverzitet u Istočnoj Africi. Sadrži preko 200 vrsta šumskog drveća i 100 vrsta paprati, ali Bvindi je poznat i po neuobičajenom bogatstvu niskog rastinja u kome gusto obrasle puzavice, zeljaste biljke i žbunje čine taj park neprohodnim. Pored biljaka koje treba zaštititi, kao što su afrička šljiva, Prunus africana, zatim vrste Newtonia buchananii i Symphonia globulifera, zabilježeno je bar deset endemskih vrsta. Park je dom za 340 vrsta ptica, 120 vrsta sisara i više od 200 vrsta leptira. Slonovi su ugroženi, leopard je odnedavno iščezla vrsta, a bizon je istrijebljen lovom tokom šezdesetih godina XX vijeka. Još jedan faktor koji utiče na potrebu očuvanja parka jeste činjenica da se Bvindi nalazi u jednoj od najgušće naseljenih ruralnih oblasti Ugande, a istraživanje je otkrilo da veći dio parka pokazuje znake prisustva čovjeka, uključujući lov, sječu drveća, gajenje životinja, pa čak i traganje za zlatom po riječnim koritima.

Izvor: („Svetska baština pod zaštitom UNESKA – Prirodni rezervati“, Marko Kataneo, Jasmina Trifoni – https://www.gettyimages.com)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.