Sigirija, Šri Lanka -Sigiriya, Sri Lanka


Put im je boje ćilibara, a njihove punačke grudi pokrivaju samo tanke odore. osmjehuju se povjerljivo i upućuju sanjalačke poglede dok posmatraču nude cvjetove lotosa. Neke od njih plešu, zanjihane glave su im ukrašene dijademama, a ruke narukvicama. Možda božanska bića – apsare, nebeske plesačice iz budističke i hinduističke tradicije – ili možda sluškinje s dvora, te očaravajuće djevojke čije su predstave oslikane na zapadnom zidu stijene Sigirija, predstavljaju odu ljubavi, a njihov zapanjujući realizam izvire iz dugačke umjetničke tradicije vjernog oponašanja prirode. Prema drevnoj singaleskoj knjizi Sigiri Vihara, nekoj vrsti „turističkog vodiča“ kroz Sigiriju, neki umjetnik, nažalost anoniman, na stijeni je nacrtao veličanstvenu povorku od 500 djevojaka. Bile su toliko lijepe da je svako, ko bi ih vidio, ostajao zauvijek zaljubljen. Za vrijeme vladavine kralja Kasjape I pravljene su statue djevojaka od terakote koje su poklanjane posjetiocima kao suveniri. Danas, više od 1.500 godina kasnije, u povorci su ostale samo 22 djevojke, ali one i dalje izazivaju divljenje.

Tvrđava Sigirija, veličanstveni prinčevski grad sagrađen na vrhu monolitne stijene od pješčara, koja se uzdiže 220 metara iznad guste tropske šume u srcu Šri Lanke, izgleda kao raj na zemlji. Ipak, ta prijestonica singaleskog kraljevstva između 477. godine i 495. godine bila je izgrađena kao posljedica strašnog zločina: oceubistva. Kao što je navedeno u Mahavamsi, najstarijem tekstu koji se bavi singaleskom istorijom, Kasjapa I izgradio je Sigiriju nakon što je ubio svog oca, Datusena I, objesivši ga naglavačke u grobu dok je ovaj još bio živ, a onda preoteo prijesto svom polubratu Mogalani. Kasjapa je, onda, otišao iz Anuradapure, tadašnje prijestonice kraljevstva, u Sigiriju. Naredio je izgradnju uređenih vrtova, s niskim zidinama i malim rovovima ispunjenim vodom u podnožju stijene, koji su, zatim, bili ukrašeni bazenima, fontanama (od kojih neke i danas rade, za vrijeme kišne sezone), i paviljona za vojsku, dvorske dostojanstvenike i veliki broj konkubina. Malo iznad, na stijeni, napravio je kameni vrt, čiji je izgled bio prividno neuređen, koji se i danas nalazi u savršenom kontrastu sa simetričnošću donjih vrtova. U pećini tog kamenog vrta, Kasjapa je imao prostoriju za prijem, s preko pet metara dugačkim prijestolom, rezervoare za skupljanje vode i malo pozorište, u kojem su održane prve muzičke i poetske predstave u istoriji Cejlona.

Oko 1.500 natpisa s kratkim stihovima i romantičnim pjesmama prekrivaju Kat Bithu (Zid ogledalo), gipsani zid uglačan kao ogledalo, koji vodi ka ulazu u palatu Kasjape I. Tu je bila izgrađena monumentalna kapija u obliku lava, od opeke i drveta obloženih gipsom, od kojih su ostale samo dvije šape i zubi napravljeni od kamena. Dok ulazi u palatu kroz lavlju čeljust, posjetilac mora da se uspinje gotovo okomitim stepeništem, uz stijenu na kojoj je naslikana povorka djevojaka. Danas se mogu vidjeti samo temelji, pošto je drveno stepenište zamjenjeno sigurnijim metalnim, ali pogled je i dalje vrijedan penjanja. Kasjapa I živio je u palati u Sigiriji skoro osamnaest godina, koliko je Mogalanu bilo potrebno da organizuje moćnu vojsku i krene u pohod na tvrđavu. Da ga njegov polubrat ne bi zarobio Kasjapa se ubio, a njegov kraj označava i kraj Sigirije. Prijestonica je bila vraćena u Anuradapuru, a krajem XIV vijeka jedna asketska monaška zajednica nastanila se u onome što je nekada bila palata zemaljskog uživanja.

Izvor: („Svetska baština pod zaštitom UNESKA – Stare civilizacije“, Marko Kataneo, Jasmina Trifoni – https://www.gettyimages.com)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.