Prelivi za sladoled – Ice cream toppings


  • SOS SA MARS ČOKOLADICOM – Najjednostavniji i najbogatiji sos, koji se lako pravi za samo nekoliko minuta. Isijecite veliku Mars čokoladicu na režnjeve, stavite ih u posudu i dodajte 150 ml mlijeka za tečniji sos, ili istu količinu ekstramasne pavlake za jak i gust sos. Stavite posudu na šerpu s vrućom vodom i miješajte dok se Mars čokoladica ne istopi. Odmah prelijte preko sladoleda od vanile ili čokolade.
  • VAZDUŠASTI SOS S PJENASTIM BOMBONAMA – Sos koji ima odličan ukus kada se posluži sa sladoledom od čokolade. Stavite 115 g velikih, bijelih pjenastih bombona i 2 kašike polumasne pavlake u posudu, koja je stavljena na šerpu s vrućom vodom. Miješajte polako dok se potpuno ne istopi, i odmah prelijte preko sladoleda.
  • SOS OD CRNOG VINA I BUTERA – Fini sos za prelivanje sorbeta od agruma ili tropskog voća. Stavite 50 g neslanog butera, 50 g mljevenog šećera i 4 kašike crnog vina, polako mutite dok zagrijavate. Ohladite malo sos, a zatim ga, ponovo, umutite i poslužite.
  • SPECIJALITET OD VIŠANJA – Obradujte čokoladni brauni sladoledom i toplim sosom od višanja. Stavite 425 g višanja bez koštice iz konzerve i, otprilike, polovinu njihovog soka u malu šerpu i blago ih zagrijte. Dodajte, zatim, 1 kašiku kirsch rakije i promiješajte. Stavite ravne parčiće braunija na svaki tanjir i na njih stavite po jednu ili dvije kugle kvalitetnog sladoleda od vanile. Prelijte preko njega vruće višnje i preko svega stavite šlag.
  • SOS SA KREMOM OD LIMUNA – Topao sos sa kremom od limuna i pavlakom, idealan je preliv za sladoled od vanile, obogaćen marakujom. Uzmite 500 ml sladoleda od vanile i ostavite ga da se malo otopi. Umiješajte u njega pulpu iz jedne ili dvije marakuje i vratite ga u zamrzivač. Poslužite kugle sladoleda sa sosom napravljenim od krema od limuna, blago zagrijanog i razrjeđenog polumasnom pavlakom, tako da postane tečan. Poslužite sos na sobnoj temperaturi.
  • SLADOLED „KAMENI PUT“ – Mješavina komadića običnog i koštunjavog voća, pjenastih bombona i čokolade, preobražavaju običan sladoled od čokolade ili sladoled s čokoladnim čipsom u hrskavu poslasticu. Umiješajte 20 g blago zapečenih, isjeckanih badema, 20 g suvog grožđa bez koštica i 40 g minijaturnih pjenastih bombona u kutiji s blago omekšalim čokoladnim sladoledom. Vratite ga u zamrzivač na 10 minuta, da bi se stegao prije serviranja sa šlagom, sosom od čokolade i malo čokoladnih mrvica radi dekoracije.
  • COULIS SOS OD MALINE – Meki plodovi maline sačinjavaju sočan sos za mnoge vrste sladoleda ili sorbeta. Sameljite pire od 350 g svježih ili zamrznutih malina u procesoru za hranu. Propustite pire kroz cjediljku, kako biste uklonili sjemenje, i zasladite ga šećerom u prahu, prema ukusu. Ukoliko volite, dodajte u sos sok od limuna.

Izvor: („Za 30 minuta do pune trpeze“, Mladinska knjiga, Beograd – https://pixabay.com)

7 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.