Pamukale, Turska – Pamukkale, Turkey


Dugačka avenija s nizom stubova, Plateja, predstavljala je širok put koji su u II vijeku Rimljani popločali ogromnim blokovima od travertina i bila je okosnica svakodnevnog života Hijerapolisa. Hijerapolis je bio važan banjski grad, smješten dvadesetak kilometara sjeverno od Denizlija u sjeverozapadnoj Turskoj, koji je u II vijeku p.n.e. osnovao Eumen II , pergamski kralj, na mjestu gdje se mnogo vijekova ranije razvilo društvo. Hijerapolis („Sveti grad“) svoj značaj stekao je zahvaljujući neobičnoj pojavi u donjem sloju tla na kom se nalazi: vodi bogatoj mineralnim solima kalcijum – bikarbonata. Voda te soli prikuplja prolazeći kroz sloj krečnjaka na putu ka površini i stvara termalna vrela koja, prema antičkim izvorima, imaju izuzetna ljekovita svojstva i upečatljiv izgled. Današnji turski naziv, Pamukkale, što znači „dvorac od pamuka“, dobili su zahvaljujući svojim bijelim stjenovitim tvorevinama. A one su i glavni razlog zbog kojeg je Pamukale toliko zanimljiv.

Spuštajući se niz blagu padinu visoravni Kal Dagi, izvorska voda bogata mineralima, temperature 35°C, skuplja se u bazenima i pukotinama gdje se hladi, oslobađajući rastvoreni kalcijum – karbonat. Kako se voda hladi prvo na rubovima bazena, travertin se tamo mnogo brže taloži stvarajući deblje slojeve stubova. Izvori Pamukalea u prosjeku natalože preko 4.000 m³ travertina godišnje. Tokom njihovog postojanja koje se procjenjuje na 14.000 godina nataložene naslage stvorile su nestvaran pejzaš mineralnih šuma, skamenjenih kaskada, šiljaka i terasa što je kod lokalnog stanovništva uvijek budilo radoznalost. Terapeutsko dejstvo voda Pamukaela legendarno je još od prije rimskog doba. Geograf Strabon izvjestio je da je Hijerapolis čuven po svojim termalnim vodama i plutonijumu, popločanom prostoru u kom su se skupljali gasovi otrovni, kako po čovjeka, tako i po životinje. Vode izvora posjeduju hemijska svojstva dobrodošla lokalnom stanovništvu za pranje pamuka proizvedenog u toj oblasti (još jedan razlog zbog kog je Pamukale dobio svoje ime), a i da bi materijali tokom bojenja bolje primili boje. Terapeutski značaj termalnih izvora ogleda se u njihovom mineralnom sastavu , naročito kalcijum – karbonatu i kalcijum – sulfatu, solima gvožđa, sumpora i magnezijuma. Izvori Pamukalea i ruševine kulturološkog nalazišta rimskog Hijerapolisa i dalje su veoma popularna turistička atrakcija. Kako bi se zaštitila prirodna i arheološka vrijednost ovog mjesta, turske vlasti su od 1976. godine započele niz projekata zaštite kao dio dogovora između zemalja koje okružuju Mediteran.

Izvor: („Svetska baština pod zaštitom UNESKA – Prirodni rezervati“, Marko Kataneo, Jasmina Trifoni – https://www.atlasobscura.com)

2 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.