Park Ukalamba/Drakensberg, Južnoafrička Republika – UKhahlamba/Drakensberg park,South Africa


Prije oko 8.000 godina, kada su Evropa i Bliski istok prolazili kroz rana razdoblja neolitskog perioda, južnu Afriku su još naseljavale grupe polunomadskih lovaca-skupljača koje su živjele u pećinama ili ispod stjenovitih planinskih ogranaka u pustim dolinama Drakenskih planina. Jedan od ovih naroda, Sani, počeo je da ukrašava zidove i svodove svojih pećina crtežima idola, prizorima iz lova i života, u ne tako prijatnoj sredini, gdje se borba za opstanak svakodnevno odvijala. Iako ostaci ljudskih naseobina ukazuju na to da je ovaj region naseljen milion godina, „hronike“ na stijenama naroda San nakonkretnij isu dokaz u Južnoafričkoj Republici iz doba paleolita, i pokrivaju vremensko razdoblje koje doseže sve do XIX vijeka. Tada su evropski doseljenici, koji su došli s Rta, i afrički narodi poput Zulua i Zosa, protjerali Sane s planina ka stjenovitim granicama Kalaharija.

Ljepota Drakenskih planina i njihova divljina podstakli su kolonijalnu vladu Natala da 1903. godine osnuje rezervat faune koji je 1916. godine postao Nacionalni park Natal. Njegove granice proširene su 1947. godine, a park je preimenovan u Kraljevski nacionalni park Natal. A 1998. godine, vraćajući se zvanično afričkim jezicima, vlada Južnoafričke Republike opet je preimenovala park, ovoga puta u Park Ukalamba-Drakensberg. S obzirom na to da se prostire na nadmorskim visinama između 1.300 m i 3.500 m, površinu parka Drakensberg od 2.427 km² odlikuje izvanredna raznovrsnost topografije, uključujući visoravni, planinske vrhove, stjenovite površine od bazalta i pješčara, duboke i široke doline izgrađene od hrapavih stjenovitih tvorevina. Park, bogat hidrološki basen kome pogoduje suptropska klima, ima bujnu vegetaciju veoma različitu u dolinama, na obroncima planina i visoravnima. Tu se nalaze ukupno 2.153 biljne vrste, od kojih gotovo 2.000 pripadaju porodici angiosperma. Preko 200 vrsta u parku i ovom regionu spadaju u endemske, a njih 109 smatra se ugroženim.

Fauna broji 48 vrsta sisara i 8 vrsta riba, ali i beskičmenjaci – kojima se ne zna tačan broj – značajno doprinose ekološkoj ravnoteži. Oni obuhvataju 74 vrste leptira (što je sedam posto svih leptira u Južnoafričkoj Republici), 32 vrste stonoga i 44 vrste vilinih konjica. Među vodozemcima su tri vrste žaba, interesantnih po tome što žive jedino na velikim nadmorskim visinama i na niskim temperaturama, dok ptice obuhvataju mnoge endemske vrste. Sisari broje 16 vrsta glodara, najveću populaciju vidri u Južnoafričkoj Republici, 15 vrsta mesoždera i 11 vrsta kopitara od kojih je 1.500 antilopa i 2.000 južnoafričkih oriksa, koji spadaju u najveće antilope na svijetu. U parku nisu naseljeni sisari kojima prijeti istrebljenje i, što je iznenađujuće, nema nijedne velike afričke grabljivice. Oni se još mogu vidjeti samo u prizorima lova koje su nacrtali Sani.

Izvor: („Svetska baština pod zaštitom UNESKA – Prirodni rezervati“, Marko Kataneo, Jasmina Trifoni – https://whc.unesco.org/en/list/985/gallery/&maxrows=18https://de.wikipedia.org/wiki/Ukhahlamba-Drakensberg_Park)

4 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.