Tofu i povrće – Tofu and vegetables


VRIJEME: 30 minuta / PORCIJA: 4

  • 4 kašike soja sosa
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 350 g malih čvrstih tikvica, ili mješavine tikvica i malih paradajza
  • 125 g šampinjona srednje veličine
  • 225 g dimljenog tofua

Za sos:

  • mala veza peršuna
  • 4 kašike blage tahini paste
  • 1 veliki češanj bijelog luka
  • pola kašičice ulja od pečenog susama
  • 1 kašičica dižon senfa
  • so, crni biber

Zagrijte gril na srednju temperaturu. Izmiješajte dobro soja sos i maslinovo ulje u velikoj činiji. Očistite i operite tikvice i isijecite ih na tanke kolutove. Očistite i operite paradajz, ako ga koristite, i isijecite ga na kolutove. Očistite i isijecite pečurke na tanke režnjeve, a zatim isijecite tofu na komade veličine zalogaja. Dodajte povrće i tofu u soja sos i ulje, i pažljivo miješajte dok ne budu potpuno prekriveni njihovom mješavinom.

Ravnomjerno rasporedite smješu u jednom sloju u gril tiganju ili plehu. Pecite, otprilike, 20 minuta dok ne bude pečeno i smeđe boje, povremeno protresajući tiganj da se povrće ne bi zalijepilo za dno. U međuvremenu, napravite sos. Operite, posušite i isijecite dovoljno peršuna da se dobiju dvije kašike, ostavite ga sa strane. Sipajte tahini u posudu za odmjeravanje, oljuštite bijeli luk i zgnječite ga u posudu, a zatim dodajte toliko vode da sos ima gustinu polumasne pavlake i onda žustro izmiješajte. Umiješajte u to isjeckani peršun, ulje pečenog susama i dižon senf, i posolite i pobiberite prema ukusu. Kad su povrće i tofu gotovi, stavite ih u topao tanjir u kome ćete poslužiti jelo i prelijte ih tahini sosom. Jelo poslužite vruće ili toplo.

HRANLJIVA VRIJEDNOST PO PORCIJI: kalorije 586, ugljeni hidrati 8 g (uključujući šećer 4 g), proteini 29 g, masti 49 g (zasićene masti 9 g), dobar izvor vitamina B grupe i vitamina A, C, E i folata, kao i kalcijuma, gvožda i cinka.

Izvor: („Za 30 minuta do pune trpeze“, Mladinska knjiga, Beograd – https://pixabay.com)

8 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.