Gavez – Symphytum officinale


Gavez predstavlja jednu od najdragocjenijih ljekovitih biljnih vrsta. Kod gaveza ljekoviti su listovi i korijen, koji se skuplja u proljeće i kasnu jesen. Korijen se iskopa i opere, a da ne bi izgubio djelotvoran sluzavi sok, prvo se osuši, izreže na komadiće i dalje suši na toplom mjestu. Za razliku od korijena, listovi se suše na sjenovitim mjestima. Ljekovitost gaveza čine etarska ulja, tanin, sluzi, holin i alantoin. Alantoin najviše djeluje na stvaranje novih ćelija tamo gdje postoje rane i ozljede, odnosno posjekotine, ispucalost, sportske povrede… Takođe, za spoljašnju upotrebu kod gihta i kostobolje nema boljeg lijeka od svježe nastruganog gaveza kojim se oblažu bolna mjesta.

Tinktura gaveza povoljno djeluje na neuralgične bolove, pogotovo, ukoliko su oni u predjelu lica. Budući da gavez snažno djeluje na centralni nervni sistem, treba ga uzimati, isključivo, u malim dozama. Tinktura se pokazala izvanrednom i kod liječenja upala nerava. Ova tinktura preporučuje se i za regeneraciju kože lica. Ostarjelu, naboranu kožu, pogotovo oko očiju, poslije duže vremena vraća u normalno stanje. Pogotovo, ukoliko su promjene na koži nastale usljed upotrebe različitih kozmetičkih preparata. Tinktura se preporučuje i protiv upale vena. Posebno je djelotvorna ako se kombinuje sa gospinom travom, kantarionovim uljem ili sa tinkturom od kantariona.

Korijen gaveza djelotvoran je kod katara želuca, bolesti bubrega ili jake menstruacije. Upotrebljava se i kod krvarenja želuca, bronhijalnog katara, upale pluća, krvavog kašlja. Sušeni korijen može da se izgnječi ili izdrobi i pomiješa sa mlakom vodom. Na taj način dobija se kaša koja se stavlja na oboljelo mjesto. Ispiranje usta sa izdrobljenim suvim korijenom, koji je pomiješan sa mlakom vodom i kamilicom, djelotvoran je kod upale sluzokože usne duplje i dentalnog apscesa. Takođe, oblog od lišća gaveza preporučuje se kod paralize, pri čemu se stavlja na oboljele ekstremitete. Lišće se koristi kao dodatak kupkama kod reumatskih bolova, kostobolje, diskopatije i slabe cirkulacije.

Tinktura: Korijenje gaveza operite, očistite četkom, fino usitnite, stavite u flašu i prelijte votkom jačine 40 stepeni. Flašu držite na suncu ili pored peći dvije nedjelje, zatim, procijedite sadržaj i počnite da je koristite za određene tegobe.

Obloge: Dobro osušeno korijenje sitno sameljite i pomiješajte sa toplom vodom i nekoliko kapi jestivog ulja, pa ga raširite na platnu. Tople obloge stavite na oboljelo mjesto i pričvrstite zavojem.

Mast: Mast od gaveza sprema se tako što se 10 kašika rendanog korijena pomiješa sa 11 kašika ugrijane masti. Posudu sa ovom smjesom pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati, zatim je ponovo zagrijte i procijedite kroz platno. Procijeđeni sadržaj stavite u teglu i čuvajte u frižideru. Preparat je djelotvoran kod manjih povreda i hemoroida.

Čajevi:

  • Protiv bronhijalne astme: 5 g korijena gaveza kuvati pola sata u pola litra vode, zatim, ostaviti da odstoji dvadeset minuta i procijediti. Ujutro, na prazan stomak, popiti jednu šoljicu, a zatim svakih pola sata dvije supene kašike spremljenog čaja. Pred spavanje, opet, popiti jednu šoljicu.
  • Protiv čira na želucu: Mješavina od po 100 g gaveza i nevena, kao i 50 g troskavice, staviti u 250 ml vrele vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji tri minuta, i procijediti. Tokom dana piju se 2-3 šolje u rijetkim gutljajima.
  • Za pospješivanje mokrenja: Jednu veliku kašiku lišća i cvijeta gaveza preliti sa pola litra ključale vode, poklopiti, ostaviti da odstoji petnaest minuta i procijediti. Pije se dva puta dnevno, ujutro na prazan stomak i uveče, prije spavanja, po jedna čašica. Dobar je i protiv grčeva u stomaku.

Napomena: Preparati od gaveza ne smiju da se prave i drže u metalnom posuđu. Prilikom sušenja korijena treba voditi računa da se ne stvori plijesan, jer je toksičan.

4 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.