Himedži – džo, Japan


U Japanu je poznat kao Širasagidžo, bijeli ždral, zbog zidova ukrašenih bijelih gipsom i tri kule oko središnje građevine koje podsjećaju na pticu što se sprema da poleti. Ali, zamak Himedži-džo izgrađen je samo u odbrambene svrhe, a bijeli gips je korišćen zbog svoje velike otpornosti na vatru. Kao i druge japanske građevine iz tog perioda, Himedži-džo bio je napravljen od drveta, a gips je pomogao u odbrani od vatre i doprinosio većoj stabilnosti konstrukcije. Mali grad Himedži nalazi se 50 kilometara zapadno od Osake, u oblasti koja je bila naseljena još prije 10.000 godina. Nekoliko hramova iz VIII i X vijeka ukazuju na prisustvo budizma, ali grad se najviše razvio tokom feudalnog perioda. Prvu tvrđavu izgradio je guverner provincije Hirama, Akamacu Sadanori, na vrhu brda Himejana, da bi grad zaštitio od napada susjednih vojskovođa.

Godine 1580. Hidejoši Tojotomi je na mjestu jednostavne stare zgrade podigao novu, laganiju. Izgradio je trospratni tenšukaku (zamak-kulu) kao bazu za svoje vojne pohode na jug Japana. Radove je dovršio njegov nasljednik Ikeda Terumasa. Terumasa, zet vojskovođe koji je ozbiljno ugrozio nacionalno jedinstvo osvojivši veći dio juga zemlje na štetu Tojotomija, započeo je ambiciozan projekat dogradnje zamka po uzoru na rezidenciju cara Azučija. Svjestan značaja utvrđenja koje može da izdrži opsadu, 1601. godine započeo je devetogodišnji projekat u kojem je podignut petospratni tenšukaku, što je Himedži-džou dalo njegov današnji izgled. Istoričari japanske arhitekture izračunali su da je za izgradnju 83 zgrade (kompleks pokriva površinu od 20.500 kvadratnih metara) i njihovih zaštitnih objekata bilo potrebno između 25 i 50 miliona radnih sati.

Terumasin zamak sastoji se od glavne kule, daitenšukaku, visoke 50 metara i tri manje bočne kule, zvane šotenšukaku. Tenšukaku je u Japanu imao istu namjenu kao i kule u tadašnjim zamkovima u Evropi. U vrijeme mira, to je bila rezidenciju Daimjoa (feudalnog gospodara) i služila je za iskazivanje prestiža dinastije, dok je u vrijeme rata to bila osmatračnica i skaldište za oružje i hranu. Pored drveta i gipsa, noseću konstrukciju ojačavali su dijelovi od crijepa i metala. Tipični elementi, kao što su fusuma (klizna vrata) i tatami (podne asure), izostaju u rezidencijalnom dijelu. Okolne zgrade služile su za smještaj vojske i posluge.

Najzanimljiviji aspekti Himedži-džoa jesu njegova vojna namjena i umijeće s kojim su izgrađeni odbrambeni elementi, na primjer, tri koncentrična jarka napravljena da bi usporila napredovanje neprijatelja i šesnaest metara visoke zidine što su sprječavale pogled na građevine onima koji bi uspjeli da se približe. Zatim, tu su 84 utvrđene kapije, brojni prolazi, hodnici i slijepi sokaci čija je svrha bila da zbune one koji ne poznaju kompleks. Otvori na zidinama omogućavali su upotrebu išiotošija (katapulta), hazama, prorezi služili su da bi vojnici s lukovima i strijelama ili vatrenim oružjem mogli da pucaju zaklonjeni, a muša kakuši bila su skrovišta za vojnike što su dočekivali neprijatelje koji bi upali u zamku.

Himedži-džo je najbolje očuvani srednjovjekovni zamak u Japanu. To nije samo spomenik izuzetnom umijeću njegovih graditelja, nego, u određenom smislu, vrhunski izraz japanskog shvatanja harmonije čovjeka i prirode. Čvrstina i funkcionalnost unutrašnjosti, kako vojnih tako i rezidencijalnih dijelova, savršeno se spaja i dopunjuje sa estetskom rafiniranošću dekoracija u nenadmašnu arhitektonsku cjelinu.

Izvor: („Svetska baština pod zaštitom UNESKA – Riznice umetnosti, Marko Kataneo, Jasmina Trifoni – https://pixabay.com)

1 Comment

  1. Reblogged this on Ned Hamson's Second Line View of the News and commented:
    Google translation of introduction: In Japan, it is known as Shirasagijo, a white crane, because of the walls decorated with white plaster and three towers around the central building that resemble a bird about to take off. But Himeji-jo Castle was built only for defensive purposes, and white plaster was used because of its great fire resistance. Like other Japanese buildings from that period, Himeji-jo was made of wood, and plaster helped defend against fire and contributed to greater structural stability.

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.