Mikena


U svom „Opisu Helade“, u djelu o putovanju od Korinta do Arga , Pausanija je opisao ruševine Mikene kao kompleks građevina – među njima su bile zidine koje su podigli Kiklopi i grobnice junaka – i podzemnih pećina, do čijih blaga putnik može da stigne kada se preko prevoja Treton spusti u Argivsko polje. Još uvijek prepoznatljive, zahvaljujući ovom antičkom geografu koji je htio da sačuva sjećanje na „grčku“ kulturu naslijeđenu od predaka, impresivne ruševine svjedoče o značajnoj ulozi tog grada. Nije slučajno što se on vezuje za epske podvige i uspješna iskopavanja Hajnriha Šlimana, koji je poslije senzacionalnog otkrića Troje nastavio da slijedi Pausanijine opise da bi pronašao Mikenu i Tirint iz vremena Agamemnonovog i Menelajevog povratka iz Trojanskog rata. Iako je arheološkim dokazima dokumentovano postojanje ljudskih naseobina na ovom mjestu još u neolitu, ono je stalno nastaljeno tek od staroheladskog perioda.

Krajem XVI i početkom XV vijeka prije nove ere Mikena je počela da izrasta u političku i ekonomsku silu (mikenska grnčarija pronađena je na obalama Sicilije, Sardinije, Sjeverne Afrike i Sirije). U tom preobražaju, koji je neminovno izmijenio i privredni i društveni status grada, treba vidjeti osnovu njegovog urbanističkog razvoja, koji je vrhunac dostigao u poznoheladskom periodu (1400 – 1200 godine prije nove ere). Uprkos katastrofama koje su zadesile palate u XIII vijeku prije nove ere, opadanje političkog i trgovačkog značaja Mikene (obilježeno vrlo razornim događajima) postalo je nezaustavljivo tek u sljedećem vijeku.

Dugačko razdoblje krize i privrednog nazadovanja, koje je trajalo od 1200. do 800. godine prije nove ere i zahvatilo veći dio Sredozemlja, nije uzrokovalo napuštanje grada, te će on ostati naseljen sve do rimskih vremena. Dokaz tog kontinuiteta su značajne građevine iz različitih perioda ahajskog i helenističkog doba, a isto tako i pomeni u malobrojnim sačuvanim književnim izvorima.

Mikena je izgrađena na nevelikom stjenovitom grebenu. Njene masivne zidine ostale su, osim na južnoj strani, dobro očuvane. Sistem utvrđenja bio je djelotvoran jer se oslanjao i na obronke brda koji se uzdižu sjeverno i južno do grada. Od 1250. godine prije nove ere podignuta su najvažnija utvrđenja, kao što su jugoistočna kula, veličanstveni sjeverni prilaz i čuvena kapija „natkriljena lavovima“, kako ju je opisao Pausanija, poznata kao Lavlja kapija.

S jedne strane, oko zidina u unutrašnjem dijelu, nalaze se zgrade različitih namjena: stambene, proizvodne, trgovačke i kultne. S druge strane, na sredini akropolja, nalazi se palata koja zadivljuje svojom veličinom i arhitektonskom složenošću. Izgrađena je u dvije graditeljske faze, pri čemu je prva vjerovatno služila za stanovanje vladarima sahranjenim u krugu grobova „A“, velikoj nekropoli iz kultnih razloga ograđenoj kružnim zidom, gdje su se, prema Pausaniji, nalazile Agamemnonova i Kasandrina grobnica. Druga faza vodila je ka rušenju prethodne palate i značajnom poravnavanju tla.

Najstariji dijelovi grada namjenjeni sahranjivanju umrlih jesu krug grobova „B“, s grobnicama vladara i uglednih građana i preistorijsko groblje, namjenjeno običnim ljudima. Krug „A“ potiče iz XVI vijeka prije nove ere i u njemu su pronađeni mnogi zlatni predmeti, kao što je čuvena pogrebna Agamemnonova maska. Oko 1500. godine prije nove ere prešlo se s grobova u obliku rova na gradnju impresivnih tolos grobnica, kružnih odaja u obliku košnice, sa zašiljenim kupolama i lažnim svodovima. Najizuzetniji primjeri su tzv. Atrejeva riznica, Egistova grobnica i Klitemnestrina grobnica. Pogrebna arhitektura očigledno je bila veoma raznovrsna, ne samo u hronološkom, već i u tipološkom i ideološkom smislu.

Izvor: („Izgubljeni gradovi drevnog sveta“ – Marija Tereza Gvaitoli / Simone Rambaldi, https://www.wikiwand.com/sh/Mikena)

6 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.