Odresci na ražnjiću


VRIJEME: 25 minuta PORCIJA: 4

  • 700 gr rozbratne ili ramsteka, potpuno očišćenog od masnoće
  • 2 crvena luka srednje veličine
  • 8 debljih strukova mladog luka
  • 1 kašika dižon senfa
  • 1 kašičica vusteršir sosa
  • 1/2 kašičice crvenog vinskog sirćeta
  • so, crni biber
  • 4 kašike blagog (light) maslinovog ulja

Za sos, nije obavezno: 6 kašika crnog vina

Zagrijte rernu na visoku temperaturu. Isijecite meso na 20 kockica jednake veličine. Oljuštite i očistite crveni luk, prepolovite ga po širini i svaku polovinu isijecite na 4 kriške. Operite mladi luk, odsijecite krajeve tako da se dobiju strukovi dužine 13 cm i prepolovite ih po dužini.

Na svaki od četiri metalna ražnjića, dugačka oko 38 cm, nanižite pet komada mesa, naizmjenično ih kombinujući sa crvenim i mladim lukom. Stavite ražnjiće na ploču za pečenje ili pleh s rešetkom, oslanjajući njihove drške na obod.

Izmiješajte senf, vusteršir sos, sirće, sos i biber u maloj činiji, a zatim dodajte ulje i, dobro muteći, sve izmiješajte. Premažite meso polovinom napravljene mješavine, a zatim ga pecite 3-5 minuta blizu izvora toplote u rerni. Okrenite ražnjiće, premažite preostalom smjesom i pecite još 3-5 minuta. Ukoliko počnu da prigorjevaju, malo smanjite temperaturu.

Ražnjići mogu biti servirani sami, ali imaju još bolji ukus sa sosom. Sklonite ražnjiće s rešetke i održavajte ih toplim. Sipajte crno vino u pleh i miješajte na umjerenoj temperaturi, grebući s njegovog dna naslage od pečenja mesa. Kuvajte tako dok se količina sosa ne smanji na polovinu, začinite prema ukusu i poslužite s ražnjićima.

PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE: Poslužite s pireom od krompira i nekim zelenim povrćem ili šargarepom s pomorandžom i susamom.

HRANLJIVA VRIJEDNOST PO PORCIJI: kalorije 375, ugljeni hidrati 8 gr ( uključujući šećer 6 gr), proteini 43 gr, masti 20 gr (zasićene masti 5 gr), dobar izvor vitamina B grupe, vitamina E, kao i cinka.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.