Manastir svetih arhanđela Mihaila i Gavrila


Nedaleko od grada Prizrena, u slivu rijeke Bistrice, nalazi se manastir svetih arhanđela Mihaila i Gavrila. Manastirski kompleks, opasan masivnim zidom, nekad su činili: velika crkva, konaci, biblioteka, bolnica, trpezarija i mala crkva Svetog Nikole. Manastir je građen na starijem crkvištu u vremenu od 1343. godine do 1352. godine, kao zadužbina cara Dušana. O izgradnji se starao otac Jakov, kasnije mitropolit u Serezu. Posebnom poveljom car Dušan darovao je Svetim arhanđelima 93 sela i rudnik gvožđa u Toplici. Car Dušan sahranjen je u svojoj zadužbini.

Kad su Turci zauzeli Prizren 1455. godine, manastir je stradao, a od druge polovine 16. vijeka počinje njegovo neumitno propadanje. Lijepo obrađeni kamen ovog manastira, Turci su iskoristili (1615) za izgradnju Sinan-pašine džamije u Prizrenu. Tako zapušten, manastir Svetih arhanđela ostao je sve do 1929. godine, kad je dr Radoslav Grujić počeo obimnija arheološka istraživanja. Poslije Drugog svjetskog rata ostaci manastira su konzervirani.

Glavna crkva ima osnovu upisanog krsta sa tri oltarske apside: srednja je šira i spolja petostrana, dok su bočne manje i spolja trostrane. Veliko dvanaestostrano kube oslanjalo se na četiri luka, koja su držala četiri stuba. Vjerovatno su na crkvi postojala i četiri manja, bočna kubeta. Na zapadnoj strani bio je narteks sa pet otvora. Fasada je obložena bijelim i crvenim mermerom. Ikonostas je bio od kamena, a pod od bijelih i plavih kamenih ploča sa obiljem fantastičnih ukrasa od životinjskih i geometrijskih figura. Sačuvani fragmenti fresaka u glavnoj crkvi upućuju na srodnost sa slikarima iz primorskih slikarskih radionica.

Od 1998. godine manastir je ponovo zaživio kao muški manastir. Na brdu iznad manastira su ruševine utvrđenja Višegrad, koje je poznato i pod imenom Prizrenac ili Gornji Grad.

Izvor: ( „Svetinje Kosova i Metohije“, Slobodan Mileusnić i https://mojaavantura.com)

4 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.