Namirnice za bijele zube – Groceries for white teeth


  1. SIR – Tvrdi sir, svježi sir, odnosno, gotovo svi mliječni proizvodi puni su proteina i kalcijuma koji ne utiču samo na jačanje zuba i kostiju, već savršeno djeluju na zaštitu gornjeg sloja zuba – njihove gleđi.
  2. JOGURT – Za razliku od sira, jogurt osim proteina i kalcijuma ima i jako mnogo dobrih bakterija, probiotika, koje čuvaju zdravlje zubnog mesa i samim tim cijele usne duplje. Ipak, birajte one bez dodatih šećera (voćni jogurt je, doslovno, pun šećera).
  3. JABUKE – Jabuka prije spavanja za zdravlje zuba, to je poznato, ali ipak treba biti oprezan. Jabuke uveče mogu da izazovu nadutost, a fruktoza baš kao i sve vrste šećera, može da utiče na pojavu karijesa. Ako jabuku jedete nakon obroka, skidate naslage od jela i tada će jabuka dobro djelovati na zdravlje zuba i na njihovu ljepšu boju.
  4. MRKVA – Mrkva nije dobra samo za zdravlje očiju, već i za zube i to zato što sirova mrkva „tjera“ na puno žvakanja, čime se u ustima automatski proizvodi mnogo više pljuvačke, koja je sama po sebi dobra za prevenciju od karijesa.
  5. CELER – Svo hrskavo, sirovo povrće, dobro je za usnu duplju, a iako je stabljika celera poznata kao vrlo zdrava, mnoge nerviraju tanke niti koje se, ponekad, teže žvaću. Ali, baš one će pomoći nakon obroka da se dobro očiste zubi, čak i prostor između njih.
  6. ZELENO LISNATO POVRĆE – Špinat, blitva, kelj i zelena salata, savršeni su za zube, jer obiluju s mnogo kalcijuma i folne kiseline. Zeleniš je tu da zubi budu ljepši, glatki, bez neravnina na kojima će se prvo primjetiti razlika u boji.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.