Sosovi iz tiganja – Sauces from the pan


Kada pržite meso, bilo da je to biftek, bijelo pileće meso, svinjski ili jagnjeći odresci, uz to dobijate i odličan dodatak. Kada sklonite meso iz tiganja, u njemu ostaju ukusni sokovi izlučeni tokom prženja, koji samo čekaju da od njih začas bude napravljen sos tehnikom zvanom deglaziranje. Svaki od opisanih deglaziranih sosova dovoljan je za četiri osobe. Za početak, izvadite isprženo meso iz tiganja i stavite ga u rernu zagrijanu na nisku temperaturu, kako biste ga održali toplim. Zatim, odlijte masnoću ili ulje, ostavljajući približno 1 kašiku masnoće u tiganju, vodeći računa da sav ljepljivi sok ostane u njemu. Zatim, napravite sos.

  • SIVI VLAŠAC U CRNOM VINU – Klasičan sos za odreske od rozbratne ili krmenadle. Oljuštite i isijecite na šnitove četiri siva vlašca, a zatim oljuštite i zdrobite češanj bijelog luka. Propržite ih 1-2 minuta u softu u tiganju, a onda dodajte 250 ml crnog vina i 1 supenu kašiku isjeckanog peršuna i sve izmješajte. Na umjerenoj temperaturi zagrijte vino do ključanja, miješajući i grebući naslage s dna tiganja, dok se količina tečnosti ne smanji na, otprilike, trećinu. Začinite sos prema ukusu, a zatim njime prelijte odreske koristeći kašiku i pospite odozgo isjeckanim peršunom.
  • SOS OD PAVLAKE I SENFA – Prefinjen završni dodatak piletini ili teletini prženoj na puteru. Dodajte miješajući 300 ml kisele ili slatke pavlake u tiganj, a zatim umiješajte 2 kašike dižon ili estragon senfa. Čim sos počne da ključa, začinite ga solju i crnim biberom, po ukusu, i njime prelijte meso. Da biste sos napravili brže, pomiješajte senf, so i crni biber s pavlakom, dok se meso prži, a zatim smješu dodajte softu u tiganju, uz miješanje, da bi se deglazirao.
  • SOS SA KOMADIĆIMA PARADAJZA – Svima omiljen sos za kobasice, dobro ide i uz jagnjeće ili svinjske odreske. Pržite u tiganju na sitno isjeckan češanj bijelog luka, dok ne omekša, a zatim dodajte 200 gr komadića paradajza iz konzerve. Kuvajte nekoliko minuta, grebući talog s dna tiganja. Začinite prema ukusu, dodajte kašičicu vusteršir sosa i, ukoliko volite, malo tabaska, i poslužite.
  • SOS OD CRNOG VINA I CRVENIH RIBIZLI – Odličan preliv za jagnjeće ili srneće odreske. Umiješajte u soft u tiganju 2 kašičice kima i po pola kašičice mljevenog cimeta i mljevenog korijandera, uz dodatak 300 ml crnog vina. Miješajte grebući talog, dok vino ne proključa i tada dodajte 2-3 kašičice džema od crvenih ribizli, gnječeći ga da bi se lakše istopio. Kuvajte, često miješajući, 5 minuta, dok se količina tečnosti ne smanji na skoro polovinu.
  • SOS OD BRENDIJA I PAVLAKE – Gladak, bogat sos za bilo koje nemasno crveno meso, ali prvenstveno za odreske od govedine ili srnetine. Dodajte 4 kašike brendija softu u tiganju i pustite da polako ključa 1-2 minuta, miješajući i grebući ostatke od prženja s dna tiganja. Dodajte 1 kašiku isjeckane svježe majčine dušice (ili 1 kašičicu sušene), 1 kašiku pirea od paradajza i 1 kašiku balsamico sirćeta, i kuvajte na umjerenoj temperaturi 1 min, miješajući dok sos ne postane gladak. Dodajte, na kraju, 100 ml ekstramasne pavlake, promiješajte i zagrijte do ključanja. Dodajte u sos soli i crnog bibera prema ukusu.
  • SOS OD ŽALFIJE I JABUKA – Posebno dobar uz svinjske odreske ili šnicle od svinjskog buta. Narendajte u tiganj jednu neoljuštenu jabuku, odbacujući njen centralni dio. Isijecite 8 svježih listova žalfije na trake i polovinu dodajte u tiganj, zajedno s 1 kašikom jabukovog sirćeta i 2-3 kašike vode. Miješajte uz zagrijavanje, dok jabuka ne omekša. Dodajte malo vode, po potrebi, ali neka u sosu ostanu cijeli komadići jabuke. Nasjeckajte pola malog crnog luka i dodajte ga u tiganj, zajedno s preostalom žalfijom. Začinite prema ukusu.

Izvor: ( „Za 30 minuta do pune trpeze“ , Mladinska knjiga, Beograd – https://pixabay.com)

4 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.