Sastojci za 4 osobe:
- 1, 5 l ključale vode
- 2 štapića cimeta
- 90 g grožđica ili brusnica
- 4 supene kašike prirodnog soka od pomorandže
- 3 kafene kašike meda
- 250 g zobenih mekinja
- muškatni oraščić ili mljeveni cimet
Sve sastojke pomiješajte u velikoj posudi i kuvajte do vrenja. Kad proključa, smanjite vatru i kuvajte 20 minuta, ili dok ne ispari voda. Rashladite, pa dodajte sok od pomorandže i med. Pospite ribanim muškatnim oraščićem ili mljevenim cimetom i
poslužite. U ovom obroku naći ćete sljedeće vrijedne supstance za mozak: vitamine grupe B, vitamine K i C, prehrambena vlakna, fosfor, magnezijum, kalcijum, mangan, željezo, cink, bakar, bor, flavonoide, lutein, zeaksantin, te materije koje djeluju na regulaciju nivoa šećera u krvi.
Izvor informacija: („Zdravlje – Blic“) – Fotografija: (https://www.istockphoto.com)
mnogo lepo i zdravo//pozdrav
Sviđa mi seSviđa se 1 person
Hvala, pozdrav! Thank you! 🙂
Sviđa mi seSviđa se 1 person
Odlično, kuvana ovsena kaša, isprobano već godinama unazad redovni svakodnevni obrok, sve preporuke. Ima puno kombinacija za dodatke, najjednostavnije je kratko prokuvati sa mlekom i dodati seckani suvo voće i cimet.
Sviđa mi seSviđa se 1 person
Tako je, hvala mnogo! 🙂
Sviđa mi seSviđa se 1 person