Podsticanje organizma


Mnoge draži djeluju „nespecifično“ – organizam na njih odgovara veoma različitim reakcijama – prije svega nervnim refleksima i lučenjem hormona. Pošto te reakcije mogu da budu veoma različite, u zavisnosti od pojedinca – što zavisi od konstitucije pacijenta, jačine draži i učestalosti kojom se ona primenjuje – neke pristalice školske medicine vjeruju da tretmani prirodne medicine prosto „ne djeluju“.

Oni, međutim, ne uočavaju princip: dok konvencionalna medicina bolest uklanja spolja, i pritom često postiže brz (ali kratkoročan) uspjeh, prirodna medicina radi tako što podstiče moć samoiscjeljenja: ona hoće da podstakne organizam da sopstvenim
snagama obnovi svoje zdravlje.

To zahtjeva zaobilazne puteve: time što je prinuđeno da obrađuje planski primjenjene i dobro dozirane draži, tijelo se, da tako kažemo, drma kako bi se probudilo i počelo da ispunjava svoje zadatke. Pacijentu je za to potrebno strpljenje – mora, recimo, da izdrži temperaturu (sve dok ona ostaje u određenim granicama) i da time svom sistemu imuniteta da priliku da se sam izbori protiv prouzrokovača bolesti.

Prirodna medicina hoće da podstakne organizam da sopstvenom snagom obnovi svoje zdravlje. Možda će popiti čak i lipov čaj, koji izaziva znojenje. A umjesto antibiotika, koji svakako ne pomažu protiv virusa, ili vitaminskih tableta, poješće čorbu od povrća skuvanu na tihoj vatri i popiti smuti od đumbira i kurkume. Oba začina sadrže najbolje mikroelemente u svom prirodnom obliku, pa su stoga daleko efikasniji od tableta.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.