Vinova loza (Vitis Vinifera)


Ljekoviti dijelovi biljke: Upotrebljavaju se, u prvom redu plodovi, a za ljekovite svrhe i cvjetovi, listovi i vitice. Miris i okus grožđa toliko je mnogostran koliko ima odlika. Cvjetovi imaju posebno ugodan miris. Ljekovite i djelotvorne tvari i ljekovito djelovanje toliko je različito da ga treba nabrojati prema vrstama.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Listovi i vitice vinove loze uz tanin sadrže: vinsku, jabučnu i jantarnu kiselinu, vosak, šećer i mineralne tvari, te razne komplikovane organske spojeve. Listovi vinove loze primjenjuju se u narodnoj medicini, a veoma su cijenjeni kao lijek protiv reume, gihta, povraćanja i krvavog ispljuvka. Grožđe se preporučuje onima koji se oporavljaju od bolesti, jer ono stvara krv, jača, izgrađuje tkivo i veoma je ukusno. Iako se čovjek osjeća zdravim, trebalo bi da se svaku godinu podvrgne kuri čišćenja krvi, pogotovu kuri s grožđem.

Kod postojanja jačih srčanih bolesti ili kod smetnji u cirkulaciji krvi, jednako tako nastupa poboljšanje zdravstvenog stanja, no tada kura mora trajati duže vrijeme, a preduzima se samo pod lijekarskim nadzorom.

Svježi grožđani sok: Bezalkoholni groždani sok može se upotrijebiti za groždanu kuru. On dovodi tijelu najveće količine vitamina (A, B i C) i mineralnih tvari. Svježim ili pasterizovanim groždanim sokom, ne samo da se pospješuje apetit, jačaju probavni organi i bolešću oslabljeno tijelo, nego se i zdravo tijelo oslobađa otrovnih tvari, obnavlja krv, a sadržaj šećera u krvi dovodi se u ravnotežu, čime se stvara otpornost protiv najrazličitijih bolesti.

Suve grožđice: Zrelo osušeno grožđe potiče većinom iz Grčke, pa u prodaju dolaze sitne sušene grožđice (Passulae minores) ili krupne (Passulae majores). U narodnoj medicini preporučuju se kod malokrvnosti, za jačanje srca, pa se u tu svrhu jedan sat prije ručka ili večere jede puna supena kašika grožđica. Ova kura pomaže izlučivanje suvišnih sokova iz tijela. Za ublažavanje kašlja pije se u gutljajima mlako vino u kojem su kuvane sitne grožđice. Veće grožđice djeluju na omekšavanje tvrdog stomaka i ublažuju tvrdu stolicu, pa se u tu svrhu između glavnih obroka jede po jedna puna kafena kašika.

Vino: Kod odraslih osoba, kao i kod onih koji se oporavljaju od bolesti, vino oživljuje, pobuđuje i jača organizam ako se umjereno uzima, pa je u tom smislu lijek. Gorka i crvena vina dobra su protiv zatvora. Staro bijelo vino tjera na mokrenje, a gusta vina, bez obzira jesu li slatka ili kiselkasta, pomalo zatvaraju, a crvena vina više nego bijela. Topli oblozi od bijelog vina, sa nešto šafrana, umiruju bolove kod reumatizma i gihta. Pranje vinom oživljuje i jača, a rane se ispiranjem čiste.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.