Zanimljivosti o Nikoli Tesli – Interesting facts about Nikola Tesla


  • Najveći naučnik – U „Njujork Tajmsu“ je povodom Tesline smrti 1943. godine objavljeno: „Umro je Nikola Tesla, najveći naučnik i pronalazač koji je ikad živio na ovoj planeti. Nijedan naučnik ne bi mu mogao ni svijeću pridržati, tome čovjeku Nikoli Tesli.“
  • Teslina crkva – U Americi, u Santa Barbari, postoji Teslina crkva, u koju dolaze da se mole oni koji misle da je došao iz svemira da obavi veliki zadatak. Takođe, u Americi, u San Dijegu, u katedrali stoji na jednoj strani Teslina slika sa simbolima svjetlosti, a na drugoj strani katedrale je slika Isusa Hrista. Tesla je svetinja, svjetlost i niko nema pravo da traži da leži pod zemljom.
  • Teslin broj Teslin broj bio je broj tri ili djeljiv sa tri. Ima je tri tetke sa očeve strane. Imao je tri tetke sa majčine strane i sve tri su bile udate za pravoslavne sveštenike. Imao je tri sestre: Angelinu, Milku i Maricu. Sve tri sestre udale su se za sveštenike. Preležao je tri teške bolesti; jednu poslije završene osnovne škole, drugu poslije završene gimnazije i treću poslije završenih studija. Od Teslinog polifaznog sistema najveću primjenu do danas našli su: trofazni sistem prenosa električne energije, trofazni indukcioni elektrometar i trofazni generator.
  • Tesla i Meštrović – Tesla je izuzetno cijenio vajara Ivana Meštrovića i, pored jednog izgubljenog portreta, bio je voljan da pozira još jedino njemu: „Radi našeg potomstva i sveg slavenskog roda, želim da poslije moje smrti ostane moja bista od čudotvorne ruke Meštrovića… Još nemam gotovine, ali sam pripravan sve na drugačiji način pripremiti za vaše i moje zadovoljstvo. Lice mi je još glatko, oči bistre i nisam oćelavio. Svi žele da se vaše neumrlo djelo izloži ovdje. Molim vas brzo javite vaše raspoloženje i namjeru. Vaš obožavatelj, Nikola Tesla.“
  • Nikola Tesla i Mark Tven – Slavni pisac Mark Tven i Nikola Tesla bili su veliki prijatelji. Često su se družili u klubu „Plejer“ na Menhetnu i u Teslinoj laboratoriji. Tesla je u svojoj autobiografiji naveo da je, dok je bolovao u mladosti i kad su ljekari već digli ruke od njega, naišao na knjige Marka Tvena koje je čitao i zbog kojih se oporavio. Mark Tven veoma je poštovao Teslu i uživao je da posmatra munje koje je veliki naučnik za njega stvarao u svojoj laboratoriji.

2 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.