Maslina – (Olea europaea)


Za lijek se koriste listovi i plodovi masline. Maslina snižava LDL holesterol tzv. loši holesterol, sprječava infarkt srca i moždani udar, pozitivno djeluje kod dijabetesa, visokog krvnog pritiska, sprječava nastanak žučnog kamenca, čira na želucu, kod žena umanjuje rizik raka dojke, a regulacijom probave smanjuje učestalost raka debelog crijeva.

Masline su bogate uljima (50-80%), sadrže bjelančevine, pektine, šećere, vitamine B,C,E, soli kalijuma, fosfora, gvožđa, katehine, fenolkarbonske kiseline, pektin, saponine. U listovima ima organske kiseline, fitosterola, glukozida, smole, flavonoida, alkaloida, tanina, eteričnih ulja.

Čaj: Jednu ili dvije kašike suvih ili svježih listova i šolju vode kuvamo 5 minuta. Pije se po 2 – 3 šolje na dan prije ili za vrijeme jela.

Tinktura: 50 g osušenih listova prelijemo sa 100ml 70% etanola. 15-20 kapi uzimati 2-3 puta na dan.

Ulje za masažu: u 100 ml hladno presovanog maslinovog ulja natopiti jednu šaku
osušenih biljaka kao što su ruzmarin, neven, gospina trava, lavanda, paprena metvica…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.