Vrganj (Boletus edulis)


Vrganj ima malo kalorija, ali je bogat brojnim važnim hranljivim materijama. Sadrži vitamine B1, B2, C i D, te mineralne tvari poput kalijuma, željeza, cinka i kalcijuma. Pomaže kod skidanja viška kilograma. Ne sadrži masnoću ni holesterol, pa se preporučuje osobama koje imaju problema s kardiovaskularnim bolestima ili povećanim masnoćama u krvi. Posebno se preporučuju onima s povišenim krvnim pritiskom, te arteriosklerozom.

Ekologija/habitat: Raste tokom ljeta i jeseni, u manjim grupama ili pojedinačno, pretežno u crnogoričnim šumama, a najviše uz smrču i jelu, mada dokazano tvori mikorizu i sa bukvom i brezom. Preferira brdsko – planinska područja, mada je čest i u nižim predjelima.

Jestivost: odlična i cijenjena gljiva. Za naš narod vjerovatno i broj jedan kada su u pitanju konzumne vrste gljiva.

Karakteristični detalji: Boletus edulis veoma je prepoznatljiva i karakteristična vrsta. Klobuk je polusferičan, a kod starijih primjeraka otvoren, uvijek nešto svjetliji prema rubu, najčešće svjetlo ili tamno smeđe obojen. Stručak cilindričan ili zdepast, obično pri dnu zadebljan, prekriven istaknutom bjelkastom mrežicom. Himenij ili trusište je sastavljeno od cjevčica, najprije bijelih, a zatim sa starošću žutozelenkastih.

3 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.