Opekotine


  1. Sirovi krompir naribati i staviti na opekotinu kao oblog.
  2. Namočiti komad vate u laneno ulje i namazati opekotinu.
  3. Na čistu bijelu krpu namazati pravi pčelinji med i time oviti opečena mjesta. Oblog treba mijenjati svaka tri sata.
  4. List kupusa dobro istucati, iscijediti sok i pomiješati sa bjelancem jajeta. Time preko dana češće mazati opekotonu.
  5. Opekotinu od vrele vode ili vatre sigurno liječi oblog od listova nevena.
  6. Na opekotinu staviti oblog hladnog mlijeka, tada neće nastati plikovi.
  7. 100 g cvijeta i lista lipe prelije se sa 1 l vrele vode, poklopi i ostavi 3 sata da se ocijedi i onda upotrijebiti.
  8. Stavljati obloge od vina koje nije kiselo. Prethodno ga treba malo smlačiti, jer ako nije hladno, manje boli. Oblog se drži pola sata. Zatim se uzme 100 g maslinovog ulja i komadić voska (veličine kao tri kocke šećera). Kuva se tako dugo dok se vosak ne rastopi i pomiješa sa uljem. Kad se ohladi, tom mašću mažu se opekotine i oparena mjesta. Jednom dnevno se previje, ali svaki put se ponovo stavljaju oblozi od vina na pola sata. Vino mora biti mlako. Vino sprečava gnojenje.
  9. Jednu kašiku ulja, dvije kašike pavlake, jedno žumance – sve dobro izmiješati i dobro namazati opekotinu i previti. Previjanje izvoditi 1 dnevno.
  10. Namočiti tampone vate svježim sokom aloa vere i staviti na opekotine.
  11. Mast od nevena – jedan dio tinkture na dva dijela vazelina.
  12. Izrendana šargarepa stavlja se na opekotine.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.