Hemijske supstance


Hemijske supstance koje mogu dospjeti u vodu i na taj način ugroziti okolinu:

  • Amonijak – opasan je za ljudsko zdravlje samo ako se unosi u visokim koncentracijama. U koncentracijama koje su uobičajene u vodama za piće, nema direktnog uticaja na zdravlje ljudi. Može smanjiti efikasnost dezinfekcije vode za piće.
  • Nitrati i nitriti – pitka voda koja sadrži prevelike količine nitrata i nitrita može biti opasna, posebno za novorođenčad, jer nitrati smanjuju količinu kiseonika koji dospijeva do mozga i tako dolazi do sindroma „plave bebe“. Takođe, povećana količina nitrata povezuje se i sa kancerom digestivnog trakta.
  • Deterdženti – široko se koriste za različite svrhe u industriji, kao i u sredstvima za pranje. Pojava deterdženta u vodotokovima nepoželjna je, jer izaziva promjene ukusa, mirisa i boje vode, kao i njene hemijske i fizičke osobine (pojava pjenušanja). Pojava pjene kvari izgled vode, otežava rastvaranje kiseonika u njoj i sprječava prodor sunčeve svjetlosti u dublje slojeve vode, što je neophodno za razvoj živog svijeta u vodi i fotosintezu.
  • Mineralna ulja – pod mineralnim uljima podrazumijevaju se ugljovodonici naftnog porijekla. Naftne materije su česti zagađivači vode u koju dospjevaju kao industrijske otpadne vode, otpadne vode kapljica ili tankog sloja na površini i ovaj sloj sprječava rastvaranje kisika iz vazduha i prodor sunčeve svjetlosti u dublje slojeve vode, neophodne za razvoj živog svijeta.
  • Masti i ulja – prisustvo ovih tvari u vodi je nepoželjno jer uzrokuje smanjenje sadržaja kiseonika koji se troši u procesu njihove razgradnje.
  • Pesticidi – koriste se u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao i mnogim oblastima industrije. Zbog izuzetne toksičnosti i kancerogenog dejstva, mnogi pesticidi su zabranjeni za upotrebu.
  • Polihlorirani bifenili (PCB) – su jedinjenja koja se široko koriste kao prenosioci toplote, pesticidi, dodaci gumi i plastici, kao i u industriji ulja, boja i lakova. Spadaju u grupu veoma otrovnih jedinjenja.
  • Teški metali – spadaju među najraširenije hemijske materije na zemlji. Pojam „teški metali“ obuhvata metale čija je gustoća veća od 5 g/cm3. Čitav niz ovih metala neophodan je za mnogobrojne funkcije u ljudskom organizmu, a njihov manjak dovodi do pojave ozbiljnih problema. S druge strane, povišena koncentracija teških metala može biti uzrokom narušavanja zdravlja. Najčešći primjeri su različite vrste alergija. Česti su zagađivači u vodenim sistemima, smatraju se opasnim za žive organizme zbog velike otrovnosti i sklonosti akumuliranju u ekosistemu. (živa, kadmijum, olovo, hrom, bakar)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.