Žalfija (Kadulja)


Koristi se kod probavnih smetnji, nedovoljnog lučenja želudačne kiseline, anoreksije, zapaljenja sluzokože, dijabetesa i smanjuje pretjerano znojenje. Djeluje antiseptično i antimikrobno. Pruža mnoge blagodeti sistemu organa za varenje, smanjuje uticaj heliko bakterije na tijelo i povećava otpornost zidova krvnih sudova. Poboljšava raspoloženje, koncentraciju, bolje razumijevanje i poboljšanje sekundarnog pamćenja kod starijih ljudi, djeluje protiv gojaznosti i sprječava HIV-1 reverznu transkriptazu.

Sirup od cvjetova žalfije može se piti bez ograničenja. Rakija od kadulje može se piti samo u malim količinama, kao lijek.

Med od žalfije izuzetno je cijenjen zbog ljekovitosti i specifičnog mirisa. Izgnječene listove svježe žalfije staviti na čistu lanenu krpu ili sterilnu gazu i priviti na ranu ili na gnojni čir.

Glavni sastojak eteričnog ulja žalfije je tujon i zahvaljujući njemu kadulja djeluje antiseptički, ali upravo on može biti opasan za centralni nervni sistem, te imati loše posljedice po zdravlje. Nikako se ne bi trebala uzimati kroz duže vrijeme ili u većim količinama. Nuspojave mogu biti nervoza, ubrzan puls, suva usta, nesanica, te nesvjestica. Pauza između idućeg korištenja trebala bi biti dvije sedmice. Spolja se koristi za ispiranje usta i za grgoljanje kod upalnih infekcija, angine i liječenja kožnih oštećenja koja sporo zacjeljuju.

Čaj od žalfije ne preporučuje se djeci mlađoj od 12 godina, osobama koje boluju od epilepsije i osobama koje imaju visok pritisak. Stimuliše matericu, pa se ne preporučuje trudnicama, ali ni dojiljama, jer smanjuje količinu mlijeka.

U 200 ml ključale vode staviti jednu kafenu kašiku osušene žalfije, pa ostaviti da se kuva oko tri minuta. Kada se skloni s vatre, treba da odstoji 10 minuta. Bitno je da čaj pijete u gutljajima, kako bi vaše tijelo dobilo sva ljekovita svojstva. Uvijek kuvajte žalfiju najmanje 3 do 5 minuta, što će ublažiti nivo tujona, dok je za spoljašnju upotrebu treba samo preliti ključalom vodom.

1 Comment

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.