Proširene (varikozne) vene


  1. Lezite na sofu sa nogama podignutim iznad nivoa srca. Proširenost vena rezultat je nakupljanja krvi u njima, a ako poduprete stopala, to omogućava da ti „bazeni“ otiču nizbrdo prema srcu.
  2. Vježba joge: lezite na leđa blizu zida, oslanjajući stopala na zid sa ispravljenim koljenima, tako da su vam noge pod uglom od 45 stepeni. Zadržite se u tom položaju tri minuta, uz duboko i ravnomjerno disanje.
  3. Divlji kesten – tri mjeseca uzimajte 250 mg divljeg kestena dva puta na dan. Ovaj tradicionalni biljni lijek za proširene vene (koji i danas preporučuju stručnjaci), poboljšava elastičnost krvnih sudova, a izgleda i da jača zaliske unutar vena. Poslije trećeg mjeseca uzimanja kestena, uzimajte ga samo jednom na dan.
  4. Dodajte malo limunove kore napicima od limuna ili čaju. Ona sadrži supstancu zvanu rutin, vrstu flavonoida koji pomaže da se spriječi propuštanje malih krvnih sudova.
  5. Borovnice i ribizle – jedite ovo voće jer sadrži jedinjenja poznata kao kompleksi oligomernih proantocijanidina. Oni su vrsta flavonoida i nalaze se u većini voća i povrća, a u posebno visokim koncentracijama u ove dvije voćke.
  6. Vruća i hladna voda – pustite da vam preko nogu teku vruća i hladna voda. Mijenjanjem temperature krvni sudovi se šire i skupljaju, poboljšavajući cirkulaciju krvi. Usmjerite mlaz vode ka nogama i pustite vruću vodu da teče jedan do tri minuta, zatim pustite hladnu vodu tokom istog vremenskog perioda. Ponavljajte tri puta, završavajući hladnom vodom.
  7. Izbjegavajte da mirno stojite ili sjedite dugo vremena. Kad god sjedite, postarajte se da ne prekrštate noge.
  8. Nosite ojačane hulahopke – napravljene su da pritiskaju noge, što pomaže da se spriječi oticanje vena.
  9. Elastične čarape – uske su na skočnom zglobu i malo komotnije naviše uz nogu. Njihov stepenasti pritisak pomaže da se krv potiskuje naviše, prema srcu.
  10. Hranite se namirnicama bogatim vlaknima – jabuke, kruške (sa korom), pasulj i cijelo zrnevlje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.